Zoranovi dani: Bane Vidaković dobitnik “Zoranovog brka”(VIDEO)

U okviru Festivala ,,Dani Zorana Radmilovića” sinoć se zaječarskoj publici predstavilo Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”. Komad je po tekstu Biljane Srbljanović režirao Andrej Nosov.

Tekst Biljane Srbljanović je duboko ličan, a ova dramska autorka napisala ga je pre više od deset godina kada joj je umirao otac. Komad je imao svoju praizvedbu 2011. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu a potom i u nemčkom pozorištu Šaušpilhaus Bohum.

Žiri je nagradu za glumačku bravuru ,,Zoranov brk” dodelio Branku Vidakoviću za ulogu Tate.

 

U predstavi ,,Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” pored Branka Vidakovića i Vanje Ejdus igraju: Nenad Stojmenović, Nina Nešković, Miloš Đorđević, Suzana Lukić, Dragana Varagić i Petar Strugar. Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Marija Marković Milojev i Petra Fotez, kompozitor Draško Adžić, a Marija Milenković bila je zadužena za scenski pokret.

Glumici Vanji Ejdus uručena je i Nagradu za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“ za ulogu Elizabete Medaković u predstavi Narodnog pozorišta iz Beograda „Očevi i oci“ prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, koju je dobila na ovogodišnjem 69. Sterijinom pozorju.

Podsetimo, predstava “Očevi i oci” izvedena je na Zoranovim danima prošle jeseni.

Inače, Vanja Ejdus je pre dve godine na festivalu Zoranu u čast dobila najpre “Zoran brk” za ulogu Aleksije Rajčić za naslovnu rolu u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Кostića, u režiji Juga Đorđevića i koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, Sterijinog pozorja Novi Sad i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture, da bi u završnici festivala dobila i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 31. Danima Zorana Radmilovića.

Uz novčani deo nagrade, glumici je uručena statueta Zorana Radmilovića i portret sa njenim likom, autora Miroljuba Sretenovića.

foto: zaječarsko pozorište

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *