Četvrto festivalsko veče: Predstava ,,Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”

Na programu četvrte festivalske večeri “Dana Zorana Radmilovića” biće izveden komad ,,Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Komad “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” napisala sam pre više od deset godina, kada mi je umirao otac. Tekst je nastao najpre kao monolog, koji sam sama izvela u bečkom Burgteatru u okviru ciklusa “Kakanien. Neue Republik der Dichter” (Nova republika pesnika).
Imao je svoju praizvedbu u nemačkom pozorištu Šaušpilhaus Bohum u režiji Anselma Vebera, za koje je i pisan, a u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Slobodana Unkovskog.
Obe predstave sam gledala samo po jednom (inače ne gledam svoje predstave), komad više nikad nisam pročitala (inače ne čitam svoje tekstove) snimak svog nastupa u Burgu pogotovo i ni slučajno nisam.
Sve što pišem – pišem o sebi, o svojim teskobama, traumama, boli, o svojoj sreći i kada je lažna, o svojoj nesnađenosti, navodi Biljana Srbljanović.

Premijera je bila  26. juna 2024. na sceni „Raša Plaović“.

U komadu igraju:
Tata: Branko Vidaković
Nadežda: Vanja Ejdus
Zastavnik Jokić: Nenad Stojmenović
Debela Nina Nešković
Ropac: Miloš Đorđević
Aleksandra: Suzana Lukić
Gospođ:a Dragana Varagić
Aleksa: Petar Strugar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *