Negotin dobio automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha

Negotin dobio prvu automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha, u realnom vremenu, koja je donacija kompanije “Eliksir”. Ovaj projekat je odgovor na zahteve “Negotinaca u akciji” za boljom kontrolom kvaliteta vazduha.

Automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine postavljena je u dvorištu Predškolske ustanove “Pčelica”. Stanica je opremljena instrumentima za merenje koncentracije suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5, sumpor dioksida, azot dioksida, odnosno azot monoksida i ukupnih azotnih oksida, ali i ugljen monoksida i amonijaka.

“Pošto se merenja vrše u svrhu određivanja nivoa koncentracija zarad procene uticaja na zdravlje ljudi smatrali smo da je odabir lokacije u centru grada gde je najveći broj ljudi, pogotovo imajući u vidu da je ovde u dvorištu vrtića, a deca su ovde prisutna više od osam sati, uzimajući u obzir uz pomoć stručnjaka u lokalnoj samoupravi raspored potencijalnih izvora zagađenja, u krajnjoj liniji došli smo do do zaključka da je ova lokacija najbolja”, kaže Jasmina Knežević, rukovodilac grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Automatska merna stanicu za kontinuirano merenje kvaliteta vazduha, vredna preko 200.000 evra, donacija je kompanije “Eliksir”.

“Želja nam je da građani Negotina imaju u realnom vremenu rezultate aerozagađenja, kvaliteta vazduha. Ova automatska merna stanica će moći da meri i još jedan parametar, a mi smo insistirali na tome da to bude i amonijak pošto mi u hemijskom kompleksu imamo prozvodnju mineralnih đubriva, radimo sa amonijakom i hteli smo da pokažemo građanima Negotina da amonijaka nema ni u Prahovu, ni u Radujevcu a pogotovo ne u Negotinu. I zato smo insistirali na amonijaku. Inače, ovde se meri već dvadesetak dana i sledeća faza nam je da uzmemo sve te podatke i da analiziramo kakav nam je kvalitet vazduha, zato što hemijska industrija radi sve vreme, 24 sata dnevno. Videćemo i kakvi će rezultati biti kada krenu kotlarnice, individualna ložišta se povremeno pale pošto je hladno vreme noću, pa ćemo i te rezultate analizirati zajedno, da vidimo kakvi su”, rekao je Branko Marković, zamenik direktora za korporativne poslove “Eliksir Prahovo”.

Pored najčešćih zagađivača i amonijama merna stanica će meriti i meteorološke parametre, kao što su temperatura, pritisak, relativna vlažnost vazduha, pravac i brzina vetra.

“Ova stanica meriće osnovne zagađujuće materije, suspendovane čestice PM 10 i PM2,5 koje su do sada na velikom broju mesta u Republici Srbiji pokazale da postoji vrlo visok nivo, zatim ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azotni oksidi i jedna specifična zagađujuća materija, a to je amonijak. Osim toga, kao na svakoj stanici, neophodno je meriti i osnovne meteororološke parametre, a to se upravo radi i ovde, a sastavni je deo iz razloga jer meteorološki parametri mogu značajno da utiču na nivo koncentracije, a za tumačenje rezultata je neophodno i to”, dodala je Jasmina Knežević.

Puštanje stanice u rad, navode nadležni, doprineće praćenju kvaliteta vazduha što je veoma značajno kako bi, u slučaju povišenih koncentracija, moglo adekvatno i pravovremeno da se reaguje.

“Ovo je jedan od zahteva peticije koja je pokrenuta kada je u martu izbio požar na deponiji i ovo je samo prvi korak i neki minimum. Merna stanica se našla na listi zahteva zato što je postojao problem u obaveštavanju stanovništva. Smatram da to svakako i jeste važan korak zato što samo informisano stanovništvo može da se bori za neki napredak, za zdravu životnu sredinu i za neka poboljšanja i ja se nadam da će ovo biti novi početak. Pored ovoga čeka nas mnogo posla, prvo sanacija deponije koja je i dalje postoji kao takva, dalje rešavanje različitih problema vezanih za životnu sredinu, regulisanje otpada, generalno praćenje kvaliteta vazduha i više edukovanja stanovništva o zdravstvenim aspektima jer mislim da je to najbitniji korak, jer opet, informisano stanovništvo može nešto da promeni. Što se ostalih naših zahteva tiče, očekivali smo, svakako, da će se veća pažnja obratiti na to i da će se celoj situaciji pristupiti sa većom ozbiljnošću, jer je u pitanju zdravstveni aspekt koji prosto nikog od nas ne zaobilazi. To je nešto što treba da bude prioritet iznad svih drugih interesa bilo političkih ili materijalnih i treba da bude na prvom mestu”, rekla je Anja Hadžić Pejčinović iz Udruženja “Negotinci u akciji”.

Nova stanica biće sastavni deo mreže automatskih stanica u okviru državnog monitoringa kvaliteta vazduha koji sprovodi Agencija, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži.

“Velika zahvalnost pre svega društveno-odgovornoj kompaniji „Eliksir“ koja je prepoznala potrebu i želju naših sugrađana da Negotin dobije jednu ovakvu mernu stanicu kako bi mogli da u realnom vremenu, 365 dana u godini, budu informisani o kvalitetu vazduha. Mi kao lokalna samouprava smo to podržali uz, naravno, konsultacije i Agencije za zaštitu životne sredine. Želeli smo da to bude dostupno svima i da rešavamo sve one probleme koji će, možda, kroz ovu stranicu i da se utvrde. Svesni smo i problema koji građani Negotina imaju pogotovu u zimskom periodu, tu su individualna ložišta, tu su i razne stvari koje i zbog našeg geografskog položaja u nekim delovima godina, kada i atmosferski pritisci pogoduju problemima, vazduh tada može da bude zagađeniji, želimo da to rešimo i rešavamo. Mogu da kažem da je odziv građana koji žele da pređu na alternativna grejna tela veliki, da smanjujemo i tu emisiju, ali ćemo sa ovom stanicom znati suštinski šta nas možda zagađuje, koji su problemi i kako da ih rešavamo za dobrobit i zdravlje naših sugrađana”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

U Negotinu do sada monitoring vazduha nije se sprovodio svakodnevno. Merenja su obavljana periodično i to za sumpor dioksid, čađ i azot dioksid po mesec dana tokom leta i zime, taložnih materija u vazduhu takođe mesec dana, a suspendovanih čestica u vazduhu samo 24 časa godišnje. Sada će se kvalitet vazduha meriti svih 365 dana u godini.

“Ono što je važno za građanstvo, zbog kojih je ova merna stanica i postavljena, jeste da će svi rezultati biti dostupni svakog sata na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, stanica će ući u sastav naše državne mreže i biće tretirana kao i sve ostale stanice koje su u ingerenciji Agencije, a takođe će ovi rezultati ući u godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji. Merenja su počela, a uskoro ćete moći da ih vidite i na samom sajtu Agencije”, dodala je Jasmina Knežević, rukovodilac grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: NG Portal

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *