“Zoranovi dani” u Zaječaru od 16. do 23. oktobra

U zaječarskom teatru danas je održana pres-konferencija povodom predstojećeg 33. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Ove godine će pozorišne svečanosti u Zaječaru trajati 8 dana, od 16. do 23. oktobra. U pozorištu očekuju da će ovaj festival biti bolji od prethodnog jer je, kako je naglasio direktor Vladimir Đuričić, ovogodišnja produkcija bila dobra, tako da Umetničkom savetu Festivala nije bilo teško da odabere predstave.

Tokom ,,Zoranovih dana” biće izvedeno 8 predstava. Festival počinje 16. oktobra premijerom predstave zaječarskog teatra o Nikoli Pašiću ,,Neki važan čovek” po tekstu Željka Hubača. Predstavu su režirali Hubač i Aleksandar Saša Milosavljević, uz nesebičnu pomoć profesora Dejana Cicmilovića, koji je i gostujući glumac u predstavi.

Druge festivalske večeri gostuje Radmilovićevo matično pozorište ,,Atelje 212” sa predstavom ,,Obraćanje naciji” koju je po tekstu Asanija Čelestinija režirao Bojan Đorđev.

,,Ćelava pjevačica”, Centra za kulturu iz Tivta, prema tekstu Ežena Joneska, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, na programu je 18. oktobra, a dan kasnije ,,Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” Narodnog pozorišta iz Beograda, prema tekstu Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova.

U nedelju 20. oktobra na repertoaru je predstava ,,Smrt na dopustu” , Satiričkog kazališta ,,Kerempuh” iz Zagreba, prema tekstu Žozea Saramaga, u režiji Kokana Mladenovića, a 21. oktobra ,,Šarlota Kasteli” Beogradskog dramskog pozorišta, prema tekstu Miroslava Krleže, u adaptaciji i režiji Branislava Mićunovića.

Predstava ,,Udovica živog čoveka” Dušana Kovačeviča, koja je nedavno imala premijeru povodom 40 godina Zvezdara teatra, imaće svoje prvo gostovanje van Beograda u Zaječaru 22. oktobra, a poslednje festivalske večeri, 23. oktobra, ,,Švabica” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, prema tekstu Laze K. Lazarevića i režiji Dušana Petrovića, biće izvedena samo 4 dana posle premijere.

Prateći program Festivala je ove godine izuzetno bogat. U okviru ciklusa ,,Velikani srpske kulture”, u Pozorišnom muzeju biće predstavljeni: Radoslav Rale Zelenović, Tanja Bošković, Milan Caci Mihailović, Radoš Bajić.

U ciklusu ,,Čuvari srpske kulture i tradicije” predstavljeni Željko Popović sa Krfa i  prof. dr Nenada Novakovića dobrotvora iz Republike Srpske.

Prateći program 33. ,,Zoranovih dana” počinje sutra u 12.00h u Radul-begovom konaku, gde će Dana Karić predstaviti svoje slike, a u 18.00h pred spomenikom Zoranu Radmiloviću predviđen je tradicionalni program ,,Pesnici Zoranu Radmiloviću”. Svoje pesme posvećene Radmiloviću pročitaće pesnik i filozof Milan Orlić i mladi pesnik Uroš Marković.

U okviru pratećeg programa Festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu 18, 21. i 23. oktobra biće prikazane tri studentske predstave sa tri fakulteta: Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici i Fakulteta dramskih umestnosti u Beogradu. Početak predstava je u 13.00h , a ulaz je besplatan, kao i za sve ostale prateće programe Festivala.

Ministar Nikola Selaković će zajedno sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i direktorkom Ateljea 212 Gordanom Goncić otvoriti 33.Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Stručni žiri festivala će svake večeri dodeljivati „Zoranov brk“ najboljem glumcu u predstavi. Na kraju Festivala, najboljem glumcu pripašće statueta ,,Zoran Radmilović”, a biće dodeljena i nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“. Od pre nekoliko godina novinarski žiri dodeljuje nagradu za Najboljeg mladog glumca na festivalu i za najbolju predstavu. Takođe, i ove godine publika će birati najbolju predstavu Festivala.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *