Međunarodno oktobarsko savetovanje rudara i metalurga

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor organizuje 55. Međunarodno oktobarsko savetovanje rudara i metalurga (International October Conference on Mining and Metallurgy) od 15. do 17. oktobra u Kladovu.

Ove godine će se, paralelno sa Oktobarskim savetovanjem, održati i Panel debata – Održivo rudarstvo bakra i plemenitih metala u istočnoj Srbiji. Cilj održavanja Panel debate je da se stručnoj i široj javnosti prezentuje trenutno stanje i planovi za budućnost vezani za mineralne resurse u istočnoj Srbiji, sa posebnim naglaskom na primenu novih tehnologija, održivo rudarstvo i zaštitu životne sredine. Smatramo da je važno da javnost blagovremeno dobije istinite, stručne i naučno osnovane informacije, jer nas u Boru, Majdanpeku, ali i širem regionu potencijalno očekuju novi veliki projekti u eksploataciji i pripremi mineralnih sirovina.

Ideja je da na Panel debati prisustvuju predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, predstavnici lokalnih samouprava Bora, Majdanpeka, Zaječara, Negotina i Kladova, predstavnici fakulteta Univerziteta u Beogradu i instituta u Srbiji koji se bave mineralnim resursima, predstavnici rudarskih kompanija i srodnih grana industrije, kao i domaći i međunarodni eksperti iz oblasti koje su tema Panel debate.

Panel debata će imati tri teme, i to: (I) Stanje i perspektiva mineralnih resursa bakra i zlata u istočnoj Srbiji, (II) Primena novih metoda podzemne eksploatacije ležišta bakra i zlata u Boru i (III) Održiva prerada rude i koncentrata bakra u Boru i Majdanpeku. Svaka tema Panel debate će imati četiri do pet direktnih učesnika, od kojih bi jedan obavezno bio iz nadležnog Ministarstva, jedan predstavnik rudarske kompanije, jedan predstavnik Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i jedan ili dva domaća ili međunarodna eksperta za datu oblast. Moderator Panel debate će biti dr Mile Bugarin, naučni savetnik, direktor Instituta.

Panel debata će se održati 16. oktobra i biće odvojena od ostalih aktivnosti u okviru Oktobarskog savetovanja. Panel debata će biti održana u konferencijskoj sali hotela Aquastar Danube, koji se nalazi u blizini hotela Đerdap, u kojem će se održavati Oktobarsko savetovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *