Dodelom najviših priznanja obeležen Dan grada Zaječara

„Počasni građanin” Zaječara je doc. dr sc. med. Marija Zdravković iz Beograda, kojoj je danas, na svečanoj akademiji povodom Dana grada Zaječara, najviše priznanje uručeno za rad i dostignuća u oblasti zdravstva od posebnog značaja za naš grad. Ovom prilikom doktorka Zdravković pre svega je zahvalila na lepom dočeku i gostoprimstvu i poručila da današnji dan može najbolje opisati kroz reči “Svuda pođi, kući dođi”. Pojasnila je da je rođena u Beogradu, ali je poreklom iz Timočke krajine, iz Petruše, sela u kome je rođen njen otac, dr Dragomir Marinković.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je uručio doktorki Mariji Zdravković nagradu “Počasni građanin”, tokom svog obraćanja istakao je da smo uz pomoć naših duhovnih vođa, naše Eparhije Timočke, u dogovoru izabrali pravi datum za Dan grada. Ovaj datum u sebi sadrži i duhovno i svetovno, 80 godina je tačno od dana kada je pojava Svete Bogorodice u kući porodice Lalović zaštitila grad od užasnih razaranja, uz to da nijedan civil među Zaječarcima ne strada u ratnim dejstvima.

U nastavku akademije u pozorištu “Zoran Radmilović”, zaslušnim građanima i udruženjima uručene su i ostale nagrade.

Oktobarska nagrada Grada Zaječara dodelјena je Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji timočkoj, za realizaciju „Festivala hrišćanske kulture“ u Zaječaru, Udruženju „Za Česme“ za postignute rezultate u oblasti društva i zaštite životne sredine, koji predstavljaju značajan doprinos razvoju Grada Zaječara i Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Zaječar, za značajan doprinos razvoju Grada Zaječara.

U ime dobitnka “Oktobarske nagrade” prisutnima se obratio Mitropolit Timočki gospodin Ilarion koji je rekao da je velika radost da smo pod pokrovom Bogorodice sabrani, da smo sabrani u jedinstvu kulturnog, profesionalnog, umetničkog i duhovnog nasleđa i svake vrste kvalitenog, profesionalnog angažovanja.

Nagrada Grada Zaječara “Svetozar Marković“ pripala je Draganu Stokiću Rajačkom – slikaru, ilustratoru i strip crtaču, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i Kristofu Rumelu, doktoru arheoloških nauka, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture.

Nagrada Grada Zaječara “Hajduk Veljko“ otišla je u ruke saobraćajnih policajaca iz Zaječara. Vladimir Urošević i Miloš Mladenović nagrađeni su za nesebično angažovanje i učinjeni podvig prilikom spasavanja čoveka koji se našao na pružnom prelazu u trenutku kada je nailazio teretni voz.

Nagrada Grada Zaječara „Nikola Pašić“ uručena je Asocijaciji za razvoj održivih zajednica (TOC) iz Zaječara, za izuzetan doprinos u oblasti unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa i Suzani Tomić, za izuzetan doprinos u oblasti prosvete, obrazovanja, unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa.

Povelјa za 2024. godinu, kao priznanje za postignute rezultate i podstrek za još veća zalaganja, dodelјena je Teodori Ignjatović, učenici Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta, Anastasiji Šoršokanović, učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz istorije, Mariji Dimitrijević, učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz istorije, Stevanu Cvetkoviću, učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz engleskog jezika, Marku Miloviću, učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike, Dunji Marković, učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i drugih različitih nastavnih predmeta, Mari Paunović, učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ za postignute rezultate na muzičkim takmičenjima i drugih različitih nastavnih predmeta, Sofiji Marinković, učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz biologije i drugih različitih nastavnih predmeta, Nikoli Spasiću, učeniku Osnovne škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta i Mariji Rančić, učenici Osnovne škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *