Završava se Festival malih pozorišnih formi

Poslednjeg dana Festivala malih pozorišnih formi, na programu su monodrama ,,Neodustajanje“ i duodrama „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“.

Monodrama „Neodustajanje” tematizuje fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive i predstavlja na neki način „virenje kroz ključaonicu” u intimni prostor jedne glumice. Njeno stasavanje u umetničkom svetu ispunjeno je brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju treba da donese je da li da odustane od pozorišta.

Monodrama „Neodustajanje“ biće izvedena danas, u 13 sati, u zaječarskom pozorištu. Cena karte je 500 dinara.

Samostalna produkcija i koprodukcija Saveza dramskih umetnika Vojvodine
Autorka predstave: Marija Medenica
Saradnice na tekstu i režiji: Divna Stojanov i Maja Grgić
Igra: Marija Medenica

Duodrama „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ biće izvedena večeras, od 20 sati, u sali zaječarskog pozorišta.

Reditelj Snežana Udicki o predstavi „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ kaže:

„Najpoznatiji kraljevski bračni par naše novije istorije – Aleksandar i Draga Obrenović izazivao je od samog početka njihove veze kako kontroverze, tako i divljenje. O životu i braku kralja i kraljice napisano je puno eseja, romana, drama, tako da ekipa ove predstave nije toliki akcenat stavila na istorijska zbivanja, jer će svaki gledalac svesno ili ne, tumačiti njihovu biografiju iz svog ugla. Za jedne je kralj Aleksandar bio tiranin, za druge je bio renesansnimladić, koji je između ostalog, jedini vladar koji je ugostio Nikolu Teslu. Za jedne je kraljicaDraga bila žena koja je volela i finansirala razvoj umetnosti u Srbiji, za druge je bila udovicaniskog porekla i još gore reputacije. Za nas, oni su bračni par koji smo probali da tumačimo izdanašnjeg vremena i koji je uprkos spoljnim pritiscima, održao svoju početnu zaljubljenost iveru u ljubav do kraja života, na način na koji su oni takvu vrstu ljubavi doživljavali. Prepoznati kroz traume koje su ih povezale, oni su jedno u drugom našli sve ono što im jeobeležilo raniji deo života – nedostatak roditeljske, odnosno partnerske ljubavi iodgovornosti koje su im nametnute u trenucima kada nisu bili dovoljno zreli za životnaiskušenja“.

Narodno pozorište „Sterija“, Vršac
Tekst: Radomir Putnik
Režija: Snežana Udicki
Igraju: Miloš Đurović i Tamara Tamči Toskić

Cena karte je 500 dinara.

izvor i foto: zaječarsko pozorište

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *