Zaječar u nedelju proslavlja svoj dan

Grad Zaječar u nedelju 6. oktobra proslavlja svoj praznik – Dan grada, u znak sećanja na dan kada se u jednoj porodičnoj kući u Zaječaru, u čijem podrumu su se tokom borbi za oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu 1944. godine ljudi skrivali od metaka i bombi, pojavio lik Presvete Bogorodice. Tog i narednih dana niko nije poginuo.

Povodom Dana grada, u Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u nedelju će biti održana svečana akademija na kojoj će biti uručena najviša priznanja grada: zvanje “Počasni građanin Zaječara“, Oktobarska nagrada Grada Zaječara, Nagrada Grada Zaječara „Nikola Pašić“, Nagrada Grada Zaječara „Hajduk Velјko“, Nagrada Grada Zaječara „Svetozar Marković“ i Povelјe.

Zvanje „Počasni građanin” Zaječara ove godine dodeljuje se Doc. dr sc. med. Mariji Zdravković iz Beograda za rad i dostignuća u oblasti zdravstva od posebnog značaja za Grad Zaječar.

Oktobarska nagrada Grada Zaječara za 2024. godinu, dodelјuje se: Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji timočkoj, za realizaciju „Festivala hrišćanske kulture“ u Zaječaru, Udruženju „Za Česme“ za postignute rezultate u oblasti društva i zaštite životne sredine, koji predstavljaju značajan doprinos razvoju Grada Zaječara i Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Zaječar, za značajan doprinos razvoju Grada Zaječara.

Nagrada Grada Zaječara “Svetozar Marković“ u 2024. godini, dodeljuje se Draganu Stokiću Rajačkom slikaru, ilustratoru i strip crtaču, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i Kristofu Rumelu, doktoru arheoloških nauka, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture.

Nagrada Grada Zaječara “Hajduk Veljko“ u 2024. godini, dodeljuje se saobraćajnim policajcima iz Zaječara – Vladimiru Uroševiću i Milošu Mladenoviću, za nesebično angažovanje i učinjeni podvig prilikom spasavanja čoveka koji se našao na pružnom prelazu u trenutku kada je nailazio teretni voz.

Nagrada Grada Zaječara „Nikola Pašić“ u 2024. godini, dodeljuje se: Asocijaciji za razvoj održivih zajednica (TOC) iz Zaječara, za izuzetan doprinos u oblasti unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa i Suzani Tomić, za izuzetan doprinos u oblasti prosvete, obrazovanja, unapređenja i razvoja društveno-političkih odnosa.

Povelјa za 2024. godinu, kao priznanje za postignute rezultate i podstrek za još veća zalaganja, dodelјuje se: Teodori Ignjatović, učenici Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta, Anastasiji Šoršokanović, učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz istorije, Mariji Dimitrijević, učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz istorije, Stevanu Cvetkoviću, učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz engleskog jezika, Marku Miloviću, učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike, Dunji Marković, učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i drugih različitih nastavnih predmeta, Mari Paunović, učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ za postignute rezultate na muzičkim takmičenjima i drugih različitih nastavnih predmeta, Sofiji Marinković, učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz biologije i drugih različitih nastavnih predmeta, Nikoli Spasiću, učeniku Osnovne škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta i Mariji Rančić, učenici Osnovne škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta.

Nakon dodele priznanja nastupiće muzička umetnica Milica Dosković.

Početak je u 12 časova.

ZA MEDIA će direktno prenositi svečanost povodom Dana grada Zaječara na svom sajtu i facebook stranici, kao i na youtube kanalu.

Na Dan Grada Zaječara, kada se praznuje Bogorodica zaštitnica grada,  počinju Bogorodičini dani, i u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, u 8 sati i 30 minuta, biće služena arhijerejska Liturgija.

Narednog dana, u ponedeljak 7. oktobra, u obnovljenoj Bogorodičinoj kući (u Ulici Svetozara Markovića broj 45), u 8 sati, mitropolit timočki Ilarion služiće arhijerejsku Liturgiju. Kako je predviđeno programom, tog dana, u Gostoprimnici, sa početkom u 19 sati, arhimandrit Vasilije Kostić odžaće promociju svoje nove knjige „Sveti Lekari“.

U utorak, 8. oktobra, vladika Ilarion će, u Sabornom hramu Presvete Bogorodice, od 8 sati, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *