Pred nama je Evropski vikend posmatranja ptica

U okviru manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje ovog vikenda izlete sa posmatranjem ptica na više od 30 lokacija širom Srbije.

Izleti se uvek organizuju prvog vikend oktobra što je period godine kada milioni ptica napuštaju svoja staništa za gneždenje u Evropi i sele se ka svojim zimovalištima na Mediteranu ili u Africi. Srbija sa svojim zaštićenim i drugim značajnim područjima za ptice, se nalazi na glavnoj ruti ptica, pa se u ovom periodu godine može videti znatno veći broj vrsta u odnosu na gnezdeći period.

Na migratornom putu ptice se suočavaju sa veliki pritiscima, a najozbiljniji su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje usled elektrokucije, kolizije, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica. Ove godine u fokusu je organizovanje izleta na vlažnim staništima od međunarodnog značaja koja su od neprocenjive važnosti za ptice, životnu sredinu, biodiverzitet i čoveka.

Na području Timočke Krajine organizovano posmatranje ptice predviđeno je u subotu u Zaječaru i na Bovanskom jezeru kod Sokobanje.

U prethodnih 30 godina, Evropski vikend posmatranja ptica koji organizuju ornitološke organizacije pod okriljem BirdLife International-a okupio je u prirodi oko 1.5 miliona posmatrača ptica na preko 50 hiljada izleta. Prošle godine, na 27 izleta širom Srbije je učestvovalo preko 850 ljudi, a među njima je najviše porodica sa decom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *