Završeni 58. Mokranjčevi dani u Negotinu

Niški simfonijski orkestar sa maestrom Zoranom Stanisavljevićem i mladi, izuzetno talentovani violončelista, Petar Pejčić, koga sa pravom u svetu već smatraju jednim od najperspektivnijih umetnika svoje generacije, zatvorili su u Negotinu festival posvećen najznačajnijem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, 58. „Mokranjčeve dane“.

Sonja Marinković, foto: Mokranjčevi dani

Dr Sonja Marinković, selektorka Festivala ovako je u završnoj reči govorila o jednoj od najznačajnijih muzičkih manifestacija u Srbiji:

„Mislim da će se ovaj Festival pamtiti po zaista velikim umetnicima koji su nam doneli neverovatno snažne, duboke doživljaje. Počeli smo sa Natpevavanjem četiri izvrsna hora, Negotinci su zadovoljni, domaći hor je pobedio zaslužno sa mnogo razloga. Pored ta četiri hora, nastupila su još četiri horska ansambla. Imali smo festivala i kada ih je bilo i više, ali uspeh se ne meri brojevima, već onim što su horovi doneli. Dozvolite mi da izdvojim, pre svega, taj divan dečiji hor Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koji je osvojio srca svih u sali. Zaista je čudesno u ovoj zemlji da posle mnogo, mnogo godina ponovo imamo jedan vrhunski ansambl. Uzdizali smo ime Stevana Mokranjca, odali smo dužnu pažnju srpskim kompzitorima, uživali u operskoj predstavi savremene kompozitorke Vere Milanković. U poslednje dve večeri posebno zadovoljstvo imali smo da pozdravimo dva vrhunska ansambla, Gudače Svetog Đorđa i Niški simfonijski orkestar. Oni su nam doneli neku novu energiju, predstavili nam veliku zvezdu, buduću zvezdu i sadašnju zvezdu svetskih scena, Petra Pejčića, i mislim da zaista ove „Mokranjčeve dane“ možemo pamtiti po mnogo čemu, radujući se unapred onome što će doći. Mi već razmišljamo o onome što će biti 59. a naročito 60. „Mokranjčevi dani“. Muzika je slavila, slavili smo ime Stevana Mokranjca i neka tako bude na još mnogo, mnogo godina.“

Vladimir Veličković. foto: Mokranjčevi dani

Ovogodišnji 58. Festival „Mokranjčevi dani“, zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je u obraćanju učesnicima i publici istakao da treba da se ponosimo svim realizovanim festivalskim programa i posebno sugrađanima koji su bili deo Festivala.

„Moramo svi biti svesni da živimo u vremenu kada nije lako organizovati festival umetničke muzike i da nije lako približiti takav sadržaj široj publici. Trudićemo se da se u narednim godinama izborimo sa iskušenjima te vrste i Festival posvećen kompozitoru Stevanu Mokranjcu učinimo sadržajnijim, posećenijim i vidljivijim.“

Veličković se zahvalio učesnicima ovogodišnjih svečanosti na pokazanoj umešnosti i znalačkim nastupima, kao i Domu kulture „Stevan Mokranjac“ i Programskoj komisiji „Mokranjčevih dana“, instistucijama i pojedincima na organizaciji svečanosti i naglasio:

Tradicionalno, organizator „Mokranjčevih dana“, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ uručio je festivalska priznanja prijateljima i pokroviteljima Festivala.

 

izvor i foto: fb Mokranjčevi dani

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *