Gradovi i opštine Timočke Krajine zapaženi na konkursu “Ekoopština”

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, HUOT, Fonroche lightning – BBA International, NALED, SKGO i Delegacija Evropske Unije, danas su zajedno dodelili nagrade pobednicima konkursa „Ekoopština” u ambasadi Francuske u Beogradu.

Na konkursu se istakla pored ostalih istočna Srbija, i tako je u kategoriji „Zelene škole – Frankofonija” Gimnazija iz Zaječara nagrađena za projekat „Za Čili ”, u kategoriji „Energetska efikasnost“ priznanje je dobila opština Sokobanja a majdanpečka opština na konkursu je pobedila za “Održivo upravljanje vodama”.

Među ostalima koji su bili uspešni na kokursu su Osnovna Škola „Maršal Tito”, Padina (Kovačica), projekat „Alternativni izvori energije – energija biogasa”, u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“ Osečina i Novi Sad, kategorija “Energetska efikasnost”, uz Sokobanju je nagrađen  Novi Sad, zatim u kategoriji „Održiva urbana mobilnost“ Bajina Bašta, i u kategoriji „Održivo upravljanje vodama” Leskovac.

Konkurs « Ekoopština » zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u sledeće četiri oblasti : održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada. Posebnu potkategoriju konkursa čine « Zelene škole”, koja je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Ambasador Francuske, Pjer Košar je u uvodnom govoru podsetio je na ulogu „Ekoopštine“ kao temelja francusko-srpske saradnje u oblasti održivog razvoja. U protekle tri godine, konkurs je omogućio da više od 800 državnih službenika iz Srbije razmenjuju iskustva sa francuskim stručnjacima, kako na seminarima, tako i tokom studijskih poseta za laureate. Takođe je istakao entuzijazam učenika iz različitih škola u Srbiji koji su učestvovali na takmičenju u kategoriji „Zelena škola“. Ambasador je čestitao nagrađenim opštinama, gradovima i školama, i izrazio zahvalnost članovima žirija i partnerima, koji su ključni za uspeh ove inicijative.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre ponovo je potvrdio zajedničku posvećenost jačanju saradnje između lokalnih samouprava, škola, naučne zajednice i institucija kako bi se izgradila održiva budućnost. Obnovljeno partnerstvo između inicijativa „Zelena agenda za Srbiju“ i „Ekoopština“ svedoči o ovoj nameri, dok se u potpunosti uklapa u okvir Zelenog dogovora za Evropu i ambicioznog „Plana rasta“ za Zapadni Balkan, koji ima za cilj podršku regionu u sprovođenju ekoloških i ekonomskih reformi.

Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Repubike Srbije, naglasila je važnost ovog projekta zbog toga što se zaštita životne sredine odvija i imlementira u lokalnim samoupravama i što će dobitnici nagrada tokom svoje studijske posete Francuskoj moći da vide kako se tamo upravlja otpadom i vodama i da to primene u svojoj lokalnoj samoupravi. Kako je dodala, Ministarstvo zaštite životne sredine pripremilo je četiri zakona koji će se uskoro naći na dnevnom redu jednog od narednih redovnih skupštinskih zasedanja.

Nakon dodele nagrada, obnovljen je Sporazum o saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji koji je omogućio proširenje projekta „Ekoopština” kao deo inicijative „Zelena agenda za Srbiju“.

Foto: Jovan Gojković

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *