Pomor ribe u jezeru Veliki zaton kod Majdanpeka (VIDEO)

Građani Majdanpeka se duže od dve nedelje suočavaju sa nestašicom vode za piće, a 13.avgusta je uvedena vanredna situacija i restrikcije vode.

Zbog ekstremne suše presušilo je i jezero Veliki zaton, odakle je do nedavno korišćena voda za snabdevanje dela grada koji je priključen na takozvani stari vodovod.

Zbog nedostatka vode, uginula je veća količina ribe koja već danima pluta po površini jezera a okolinom se širi nesnosan smrad, uverila se ekipa produkcije ZA MEDIA, koja je u četvrtak 22. avgusta bila na jezeru.

Zbog moguće zaraze i ekološke katastrofe pitali smo u majdanpečkom Vodovodu zašto niko iz Štaba za vanredne situacije ne reaguje i ne ukloni uginulu ribu, a odgovor je bio da jezerom gazduje JP Srbija šume.

Dan kasnije poslali smo JP Srbija šume dopis sa fotografijama pomora ribe sa zahtevom da nešto hitno preduzmu. Niko nam nije odgovorio.

Kada smo u ponedeljak, 26. avgusta ponovo bili u Majdanpeku, situacija na jezeru Veliki zaton bila je još gora. Uginula riba, u stanju raspadanja, plutala je vodom jer niko od nadležnih nije reagovao.

O ekološkoj katastrofi u najavi, sa objašnjenjem i priloženim fotografijama, obavestili smo 27. avgusta načelnika Borskog upravnog okruga mr Vladimira Stankovića i zatražili da u skladu sa svojim nadležnostima reaguje i u Majdanpek pošalje inspekcijske službe.  Kako nas je ubrzo obavestio, naš dopis je prosleđen na dalje postupanje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za veterinu.

I dok nadležni ćute ili prebacuju odgovornost jedni na druge, od majdanpečkog Vodovoda, preko lokalne samouprave, Štaba za vanredne situacije, ribarskih udruženja i JP Srbija šume, preko inspekcijskih službi do nadležnog ministarstva, uginula riba i dalje pluta jezerom Veliki zaton.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *