Đorđe Kristivojević zavoleo harmoniku još od sedme godine (VIDEO)

Đorđe Kristivojević iz Sedlara kod Svilajnca, od jeseni će u treći razred srednje Muzičke škole “Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu, na odseku harmonike, u klasi profesora Igora Petrovića. Za talentovane i uspešne muzičare kao što je Đorđe, školski raspust ne menja naviku da svakodnevno vežba na instrumentu koji je zavoleo sa sedam godina. Imao je i publiku kada smo ga snimali; baba, deda i brat su uživali u Bahovoj Engleskoj sviti br.3, g-mol, prvi stav, Preludijum:

Dedina harmonika je bila prva koju je zasvirao, a on mu je bio i prvi učitelj. Vrlo brzo, opet zahvaljujući dedi, išao je kod vrhunskih majstora harmonike, ali i u Svilajncu upisao ovaj instrument, u izdvojenom odeljenju Osnovne muzičke škole iz Smederevske Palanke, kod nastavnika Marka Pavlovića. Čini se da dečačka ljubav prema harmonici ne da nije slabila, već je sve više postajala deo života i želje za daljim napredovanjem. Sada, u srednjoj Muzičkoj školi u Kragujevcu Đorđe je u klasi Igora Petrovića:

“Moj profesor je meni pružio sve ovo što sam do sada postigao, on je završio fakultet u Nemačkoj, magistar je harmonike, on je iz Nemačke doneo veliku literaturu jer je voleo da se vrati u rodni Kragujevac i da sve znanje koje je tamo stekao prenese nama. Upoznao me je sa svim vrstama i žanrovima klasične muzike, od baroka do savremene muzike, ja sam mu na tome puno zahvalan, a i on je ponosan zbog našeg zajedničkog uspeha.”

Ovaj mladić osim što je talentovan za harmoniku, ima izuzetno domaće vaspitanje, skromnost, široko obrazovanje. Svoj uspeh doživljava kao zajedničko delo i napor pedagoga, kolega, porodice…. Ove godine bio je laureat na čak pet takmičenja od školskih, preko republičkih do balkanskih:

“Ta takmičenja i nisu najbitnija, najbitnije je to znanje koje mi steknemo, zatim drugari koje steknemo svirajući i u školskim orkestrima, to je nešto jako bitno i samim tim se gradi ta ljubav prema muzici a ne samo takmičenjima i nagradama. Ta uramljena diploma je sa Svetskog kupa u Bjeljini u Republici Srpskoj 2023. godine, to mi je najdraža diploma jer je to najjače takmičenje na svetu; osvojio sam 8. mesto, ušao sam u Top 10 na svetu sa mojim instrumentom, tako da sam na to vrlo ponosan. Osim nagrade to takmičenje mi je donelo puno novih poznanstava mojih kolega iz svih krajeva sveta koji su tu došli sa svojim znanjem, svojim viđenjima muzike, tako da sam kroz to takmičenje ustvari mogao da čujem kako se svira u nekim drugim krajevima, šta se tamo uči, kako se tamo koristi muzička literatura, tako da mi je to vrlo značilo da nastavim sa svojim uspesima i ove godine.”

Đorđe je osvojio osmo mesto na ovom takmičenju gde su učestvovali mladi iz 30 zemalja sveta (Kine, Rusije, SAD i Novog Zelanda, Ukrajine, Kazahstana, Portugalije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Finske, Bugarske, Švedske, Moldavije, Češke, Švajcarske, Estonije i iz zemalja regiona). Porodica mu je najveća podrška uz profesore i kolege; dobre harmonike su dosta skupe, a Đorđe svira jednu od najboljih:

Ponosni su i ukućani na uspehe koje Đorđe postiže, ali znaju da je još dosta prepreka pred njim i da će uvek biti tu za njega:

“Cela naša porodica pruža njemu bezrezervnu podršku i sve što je postigao za ovih desetakak godina, koliko se bavi muzikom, mi smo ponosni na to; ja sam mu bio neka mala pomoć u početku kada je savladao ta muzička slova, posle toga je kod drugih učitelja, majstora, profesora dostigao svoj dosadašnji uspeh, a za dalje sve je u Božijim rukama i sa profesorima i vežbama i od njega zavisi. Mi smo srećni kao baba i deda i roditelji njegovi i brat, što on postiže te uspehe, i što je usadio ljubav prema muzici, to je najvažnije….”

Đorđe Kristivojević u Kragujevcu pohađa našu najuspešniju školu za harmoniku i želi da svojim radom i talentom ovu obrazovnu instituciju učini još ponosnijom. Po uzoru na svog profesora i Đorđe bi jednog dana voleo da svoje znanje i umeće nesebično deli novim generacijama koja će doći.

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *