Sednica Skupštine grada: Druga dopuna budžeta

Sednica Skupštine grada, 23. po redu, održana je danas u Zaječaru. Među najznačajnijim usvojenim odlukama je druga izmena i dopuna budžeta grada Zaječara za 2024. godinu, kojom se budžet uvećava za 72 miliona i 33 hiljade dinara, te sada iznosi 2 milijarde 381 milion 463 hiljade dinara.

Prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za budžet i finansije, razlog za donošenje rebalansa budžeta Grada je usklađivanje planiranih aproprijacija kao i obezbeđivanje sredstava za sopstveno učešće u projektima kako bi se realizacija ciljeva programskih aktivnosti projekta izvršila u primerenim rokovima.

„Bilo je potrebno uvođenje aproprijacije za realizaciju projekta koji je odobren na konkursu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, s obzirom na značajno učešće samog Grada. Ovom prilikom smo uvećali budžet za 72 miliona 33 hiljade dinara, i sada planirani budžet, odnosno plan prihoda i primanja, rashoda i izdataka iznosi dve milijarde 381 milion 463 hiljade dinara“, kazala je Đuričić.

NAJAVLJEN DOLAZAK TRGOVINSKOG LANCA „UNIVEREXPORT“
Na sednici je usvojena i odluka o otuđenju nepokretnosti površine 0.84,17 hektara u Ulici 14. srpske udarne brigade u Zaječaru, iz javne svojine Grada Zaječara. Diskutujući o ovoj odluci, Nenad Ristović, šef Odborničke grupe „Pobeda“ konstantovao je da je na pomenutoj parceli nekada bio fudbalski teren, na kome je osamdesetih godina prošlog veka trenirao i klub „Kanada“, te da bi trebalo voditi računa o tome da se obezbedi prostor i za treninge, za sport i rekreaciju dece, a imajući u vidu da su školska dvorišta koja imaju sportske terene tokom popodneva zaključana.

Diskutujući o ovoj temi gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je istakao da je prostor koji je predmet otuđenja već jednom bio otuđen kada je pre 14 godina prodat slovenačkom Tušu, za izgradnju tržnog centra.

„Na tom terenu, o kome vi govorite, da ne šaljemo naše radnike, trava bi bila do pojasa i niko se više ne igra, jer smo u sklopu nove škole „Hajduk Veljko“ napravili sportske terene, tako da deca imaju i igrališta i imaju gde da se igraju“, rekao je Ničić i dodao:

„Grad je preuzeo bez nadoknade teren Kablova, nismo mi krivi što se Fudbalski klub „Kablovi“ ugasio, ali smo i te kako zahvalni ljudima koji se trude da na tom terenu bar treniraju deca, koja nisu u takmičarskoj kategorijama i da tu, u tom delu grada, stvaramo i dalje podmladak za klubove koje se takmiče“.

Istakao je i da je veliki broj klubova koji su zamrli u selima sada „vraćen u život“.

„Obezbedili smo opremu, obezbedili sve što im treba, obezbedili novac možda nije dovoljan, nije dovoljan ni približno novac koji obezeđujemo Fudbalskom klubu Timok da bi igrao Prvu ligu, trebalo bi bar jedno tri do četiri puta više, ali se trudimo, da ne bi opteretili budžet grada, da za to obezbedimo i upravo radimo na tome, sponzore“, rekao je Ničić.

Kako je naveo Ničić, nije nikakva tajna, kada je reč o pomenutoj lokaciji, da se radi o dolasku Univerexporta, velikog trgovinskog lanca, te će i ponuda, kako kaže, u naselju Kotlojevac i Ključ biti još bolja.

JAVNO–PRIVATNO PARTNERSTVO ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI ODRŽAVANJA ULICA I PUTEVA
Gradski parlament danas je usvojio i odluku o određivanju modela finansiranja potencijalnog projekta javno–privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za poveravanje obavljanja delatnosti održavanja ulica i puteva na teritoriji grada Zaječara.

Takođe, na današnjoj sednici izmenjena je odluka o pokretanju postupka poveravanja obavljanja komunalne delatnosti linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara, usvojena Strategija razvoja urbanog područja grada Zaječara i opština Knjaževac, Sokobanja i Boljevac, kao i odluka o izradi, koordinisanju sprovođenja, praćenju i izveštavanju o sprovođenju srednjoročnog plana grada Zaječara.

Saglasnost je data i na nacrte i zaključenje akata za potrebe izgradnje solarne elektrane „Brusnik“ na teritoriji grada Zaječara, na Plan kvaliteta vazduha grada Zaječara za period od 2024. do 2031. godine, na odluku o javnim parkiralištima i na prvu izmenu i dopunu Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Parkiranje, projektovanje i nadzor“ Zaječar za 2024. godinu.

Na današnjoj sednici usvojen je i izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 01.01.2023. do 31.12.2023. godine Javnog komunalno–stambenog preduzeća „Zaječar“, data je saglasnost tom javnom preduzeću na cenovnik vanrednih usluga, a usvojena je i odluka o utvrđivanju ekonomske cene usluga koje pruža Centar za socijalni rad „Zaječar“ za 2024. godinu.

Opozicioni odbornici Miloš Stojadinović, Uglješa Đuričković i Miroslav Marinković napustili su današnju sednicu istakavši da neće da učestvuju u radu, između ostalog, jer se, kako su rekli njihovi predlozi ne uvažavaju, a komentarišući prethodnu sednicu Skupštine grada na kojoj po njihovim rečima nije ispoštovana demokratska procedura oko glasanja za
kamenolom u Malom Izvoru, istakli su da treba brinuti o interesima naroda.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je istakao da je prethodnu sednicu obeležilo neprimereno ponašnje opozicije zbog upada u salu Skupštine preko terase.

„Tako izgleda naša politička scena gde se zamenjuju potpuno teze. Sada smo mi krivi što je nekom palo na pamet da ulazi kao lopov kroz terasu ili prozor, da upada na sednicu državnog organa. I mi smo napravili nelegalnu Skupštinu, a ne oni koji su stubama preko terese upali u prostorije Skupštine grada. O čuda, o apsurda“, kaže Ničić i dodaje:

„Nije posao odbornika da otvara vrata terase, da pušta i da raspoređuje ljude koji nisu članovi ovog parlamenta, a to se vidi na snimku. Da kune ovde svoje kolege, samo je zaboravio da ponese tamjan, misleći da će postići neki efekat. Da ne pričam o nekim odbornicima za koje se vidi da udaraju i hvala onim članovima Gradskog veća koji im nisu uzvratili“.

preuzeto: Radio Magnum

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *