Zaječarski gimnazijalci natprosečni na PISA testiranju

Učenici iz Srbije su ispod proseka u naučnoj pismenosti, čitalačkoj i matematičkoj pismenosti, rezultati su PISA testiranjem za 2022. godinu, koji su objavljeni pre šest meseci. Sada su stigli rezultati i srpskih škola koje su učestvovale u ovom obimnom testiranju, koji pokazuju da su đaci zaječarske Gimnazije daleko iznad proseka u Srbiji a i u OECD-u.

Đaci iz Srbije nalaze se ispod OECD proseka u sve tri oblasti koje su analizirane – matematička, čitalačka i naučna pismenost. U matematičkoj i čitalačkoj pismenosti ostvarili su po 440 bodova, dok je prosek OECD 472, odnosno 476 bodova. Na skali naučne pismenosti ostvarili su 447 bodova, dok je OECD prosek 485.

Rezultati pokazuju da je prosečno postignuće učenika zaječarske Gimnazije u domenu matematike 505 poena, u domenu čitanja 499, a u domenu nauke 514 poena.

U testiranju su učestvovale 183 škole koje su izabrane metodom slučajnog izbora, a u svakoj školi takođe metodom slučajnog izbora izabrano je 42 učenika koji su pozvani na testiranje.

Učenici iz Srbije ostali su na skoro istom nivou na rang listi u odnosu na prethodni ciklus – u čitanju i nauci na 40. mestu, a u matematici na 42. mestu (u prethodnom ciklusu bili su na 45. mestu u čitanju, a na 46. mestu u nauci i matematici).

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *