Dodatna finansijska podrška za dualno obrazovanje

Učenici koji se opredele da upišu deficitarna trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja po dualnom modelu, uz naknadu za rad od poslodavaca, dobijaće dodatnih 5.000 dinara mesečno od države. Prema Uredbi o podršci dualnom obrazovanju, koju je usvojila Vlada Srbije, ovaj iznos bi država uplaćivala učenicima devet meseci, preko namenskog računa koji će im biti otvoren u Poštanskoj štedionici.

Iznos naknade od poslodavaca za učenje kroz rad, zavisiće od toga koliko puta nedeljno učenici imaju praksu. Za svaki dan proveden na praksi, učenici bi u trebalo da dobiju 70 odsto minimalne cene rada po satu.

Ovim vidom finansijske podrške, učenici će biti motivisani za sticanje kompetencija za deficitarna zanimanja, a na spisku su bravari zavarivači, operateri mašinske obrade rezanjem, pekari, poslastičari, kuvari, električari, industrijski mehaničari…

U zaječarskim srednjim školama predviđen je upis 12 učenika po dualnom modelu obrazovanja i to dva u Ekonomsko-trgovinskoj školi, za trogodišnji profil trgovca, i 10 u Tehničkoj školi, od toga je 8 budućih mehatroničara i dva elektrotehničara za elektroniku na vozilima. Oba obrazovna profila su u četvorogodišnjem trajanju,

Model dualnog obrazovanja ne obavezuje učenike da nakon završenog školovanja moraju da nastave rad kod određenog poslodavca, niti da vraćaju novac koji će dobijati. Isto tako, ni poslodavci nisu u obavezi da zapošljavaju učenike koji kod njih pohađaju praksu.

Ova mera podržaće mikro i mala preduzeća koja finansijski ne mogu da izdvoje sredstva u skladu sa svojim potrebama, da povećaju obuhvat učenika i time ne samo podrže razvoj znanja i veština mladih, nego i mogućnost kvalitativne selekcije za izbor kandidata za buduće zapošljavanje.

foto: arhiva/praktična nastava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *