U zaječarskim srednjim školama 552 mesta za upis učenika prvog razreda

U Konkursu za upis učenika u srednje škole, koji je objavilo Ministarstvo prosvete, navodi se da zaječarske srednje škole ove godine mogu upisati 552 đaka. Najviše prvaka biće u Tehničkoj školi, a najmanje u Gimnaziji, a novina je da će odeljenja brojati maksimum 28 učenika, a ne 30 kao do sada.

Planom upisa predviđen je upis 104 učenika u prvi razred zaječarske Gimnazije i to 56 na društveno – jezičkom smeru, 28 na prirodno-matematičkom, a 20 će imati odeljenje dece nadarene za informatiku i računarstvo.

Ekonomsko-trgovinska škola upisuje ukupno 140 učenika i to 84 u četvrogodišnje obrazovne profile i 56 na trogodišnje. Po 28 đaka imaće odeljenja za školovanje pravno-poslovnog tehničara; finansijsko-rukovodstvenog tehničara, turističkog tehničara i kuvara. Ovde će diplomu moći da stekne i po 14 budućih konobara i trgovaca.

Medicinska škola otvara vrata za 140 učenika prvog razreda i to za 84 buduće medicinske sestre-tehničare, i po 28 za laboratorijske i farmaceutske tehničare.

U Tehničkoj školi ima mesta za 168 svršenih osmaka, i to za 140 na četvorogodišnjim obrazovnim profilima i 28 za trogodišnje školovanje budućih vozača motornih vozila. U okviru modula elektrotehnike biće upisano po jedno odeljenje tehničara informacionih tehnologija; tehničara mehatronike; elektrotehničara računara i elektrotehničara za elektroniku na vozilima, dok će se u saobraćajnom modulu obrazovati tehničari drumskog saobraćaja.

U okviru ove upisne kvote predviđeno je i školovanje 12 učenika po dualnom modelu obrazovanja i to dva u Ekonomsko-trgovinskoj školi, i 10 u Tehničkoj školi, od toga je 8 budućih mehatroničara i dva elektrotehničara za elektroniku na vozilima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *