Uz obavezno poštovanje preventivnih mera pojedine delatnosti mogu da rade

U uslovima izuzetno teške epidemijske situacije, svestan položaja u kome se nalazi delatnost ugostiteljstva, kao i još neke preduzetničke delatnosti, danas sam u svojstvu komandanta ŠVS grada Zaječara kontaktirao nadležne u Vladi RS i kabinetu premijerke, napisao je na fb profilu gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Mere Kriznog štaba nisu u ingerenciji Grada, ali smo učinili sve da život i rad u našem gradu, funkcionišu i u ovim teškim vremenima. Uz veliko razumevanje nadležnih, došli smo do rešenja koje je jedino moguće u ovoj situaciji.

Generalni sekretarijat Vlade, dao je mišljenje o primeni najnovije Uredbe i preporuka Kriznog štaba, u kome stoji da šalterska prodaja hrane i pića, u tom smislu, ne spada u oblast ugostiteljstva, koja obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi, šalteri i kiosci za prodaju hrane i pića i sl.)
Napomena je da se MORAJU poštovati sve druge preventivne, epidemiološke mere, kao i da restoran mora biti zatvoren za rad sa strankama U NEPOSREDNOM KONTAKTU. Deo objekta u kojem se sedi i poslužuje, MORA BITI ZATVOREN, a deo objekta koji ima šalter za direktnu, neposrednu predaju hrane kupcu, može raditi.
Ukoliko je delatnost takva da podrazumeva usluživanje, tako što će kupci (korisnici) boraviti duže vremena (duže od 15 minuta), u zatvorenom prostoru, bez maski, i na odstojanju od minimum 1,5 metra, onda je takav objekat NEBEZBEDAN.
Bitan činilac je sigurnost i bezbednost pružanja usluga, odnosno obavljanja privredne i druge delatnosti (misli se na knjižare, cvećare, prodaju farbarske i gvožđarske robe i sl.)

Ove mere stupaju na snagu odmah, naveo je na fb profilu gradonačelnik Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *