“Sokolići” najmlađi učesnici koncerta u Zaječaru povodom Svetskog dana horskog pevanja (FOTO)

Svetski dan horskog pevanja obeležen je sinoć u u zaječarskom Pozorištu koncertom horova iz Zaječara, Bora, Negotina i Sokobanje.

Preko 100 izvođača otpevalo je više od 20 kompozicija domaćih i stranih autora. Učestvovali su: Gradsko pevačko društvo “Stevan Mokranjac”, kojim rukovodi Maja Milenković, Kamerni hor “Lavirint” iz Zaječara, pod rukovodstvom Željke Aleksić, “Đurđevak”, grupa Etno radionice Centra za kulturu iz Bora, čiji je vođa Tamara Glišić, Gradski hor “Mokranjac” iz Negotina sa umetničkim rukovodiocem Ružicom Rajković i dečji hor “Sokolići” iz Sokobanje, kojim rukovodi Milica Božić Antić.

Učesnike koncerta pozdravio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine -Centra za kulturu “Zoran Radmilović”, ustanove koja već drugu godinu zaredom uspešno organizuje obeležavanje svetskog dana horskog pevanja, pod pokroviteljstvom grada Zaječara.

Da podsetimo, Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990. godine, svake druge nedelje u decembru, ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. Sinoćnji koncert povodom Svetskog dana horskog pevanja prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.

Na početku koncerta, minutom ćutanja odata je pošta Jovici Mihailoviću, organizatoru kulturnih manifestacija u Ustanovi “Zoran Radmilović”, koji je juče iznenada preminuo.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *