Saradnja Zaječara i Italijanskog instituta za kulturu (VIDEO)

17.05.2018 - 14:30
Zaječar
Za media

U Zaječaru ovih dana boravi Davide Skalmani direktor Italijanskog instituta za kulturu pri ambasadi u Beogradu. On je sinoć u zaječarskoj biblioteci “Svetozar Marković” govorio o savremenoj italijanskoj prozi, a danas je za Skalmania priredjen prijem u gradskoj upravi.

Italijanski Institut za kulturu je institucija Republike Italije koja se bavi kulturnim aktivnostima u Srbiji. Institut organizuje brojne dogadjaje iz kulture i radi na prezentaciji književnih, filmskih i pozorišnih dela italijanskih autora u našoj zemlji i njihovom prevodjenju na srpski jezik.

Direktoru instituta Davideu Skalmaniju ovo je prvi boravak u Zaječaru. Kaže da potencijala za saradnju izmedju Instituta i grada na obali dva Timoka itekako ima i da će u skoroj budućnosti i Zaječarci moći da uživaju u delima umetnika sa apeninskog poluostrva. 

“Juče sam imao prilike da vidim biblioteku a sada ćemo posetiti muzej, otići ćemo do Feliks Romulijane i vrlo sam znatiželjan da vidim taj deo grada koji još nisam upoznao. Ono što sam do sada imao prilike da vidim mi se svidelo i vidim da je Zaječar jedan grad koji je vrlo živ i zanimljiv tako da ću se vrlo rado vratiti.”

Grad Zaječar i Italijanski institut za kulturu, do pre nekoliko godina imali su intenzivnu saradnju, rečeno je danas u Gradskoj upravi na prijemu za direktora Instituta Skalmanija. Namera je da se komunikacija obnovi i unapredi jer su mogućnosti velike a najavljeno je i potpisivanje memoranduma o saradnji.

“Institut kao i svi ostali instituti pri ambasadama koji se nalaze u Srbiji, dovode umetnike iz svojih zemalja, organizuju razne kulturne programe i u takvom vidu saradnje Zaječar bi postao jedan grad u kome bi se te manifestacije iz Beograda preselile ovde. Zato nam je značajno i bitno da se sve to ostvari", rekao je Vujadin Milošević, član gradskog veća u Zaječaru.

Pored gradskog većnika Miloševića, prijemu za direktora Italijanskog instituta Davida Skalmanija, prisustvovali su još pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković i direktor biblioteke Boban Djordjević.

 
Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.