Gimnazijalac Petar Vasiljević niže nagrade na takmičenjima u programiranju (VIDEO)

17.05.2018 - 10:30
Zaječar
Za media

Učenik drugog razreda zaječarske Gimnazije Petar Vasiljević, nedavno je osvojio prvo mesto na državnom takmičenju iz programiranja. Ovo je veliki uspeh s obzirom na to da se takmičio sa oko 90 učenika iz cele zemlje.

Među đacima zaječarske Gimnazije mnogo je onih koji beleže značajne rezultate na republičkim takmičenjima iz raznih predmeta a jedan od najtalentovanijih u programiranju je učenik drugog razreda Petar Vasiljević. Poslednja u nizu je prva nagrada na državnom takmičenju, a nakon završenih školskih obaveza Petar ovih dana nastavlja kod kuće pripreme za novo nadmetanje:

"Pošto sam osvojio prvu nagradu i ušao u prvih deset prošao sam na Srpsku informatičku olimpijadu koja se održava za nekoliko dana i tamo se takmičim sa učenicima Matematičke gimnazije, od drugog do četvrtog razreda, tako da je to jako teško takmičenje, treća nagrada je jako veliki uspeh i nadam se toj nagradi. Krenuo sam da se takmičim od petog razreda ali nikad nisam imao veći uspeh, u sedmom razredu se nisam ni takmičio, išao sam na hemiju i onda sam se u osmom razredu ponovo vratio programiranju, otišao na državno takmičenje i uzeo treću nagradu i to mi je bilo uau!"

S obzirom na to da je sve više zainteresovanih učenika za oblast programiranja Gimnazija u Zaječaru od naredne školske godine otvoriće novo odeljenje za one sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo, kaže direktor Gimnazije  Srđan Stanojević:

"Ministarstvo prosvete je omogućilo ove godine gimnazijama da pokušaju da upišu takva specijalizovana IT odeljenja jer je velika potreba za takvim stručnjacima u našoj zemlji. Mi imamo mogućnost da upišemo 20 učenika, prijavljivanje je završeno, prijavilo se ukupno 30 učenika, nažalost neće moći svi da upišu taj smer ali će moći kasnije da konkurišu za preostala tri smera koja imamo u školi."

Svi oni koji žele da upišu baš ovo odeljenje moći će da se ovde besplatno pripremaju za prijemni ispit a učenje sa profesorima ove škole počinje već u subotu.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.