Rasadnik talenata i za nauku i za glumu (VIDEO)

16.05.2018 - 16:30
Zaječar
Za media

Danas je 120 godina od rođenja naše znamenite pesnikinje Desanke Maksimović. Škola u Zaječaru koja nosi njeno ime od 1993. godine, obeležava ovaj datum kao Dan škole. Đaci škole „Desanka Maksimović“ su uspešni na takmičenjima najvišeg ranga, a poznati su i po Dramskoj družini koju već 10-ak godina vodi profesor Stevan Jovanović. 

Dramska družina od 2007. godine okuplja sve glumački radoznale đake škole Desanka Maksimović. Njihove predstave postale su poznate među školarcima, a za svečane akademije već ih angažuju i javne ustanove u gradu. 

Denis Handan i Andreja Marinković su već godinama deo ove družine:

"U dramskoj družini sam od 1-2 razreda, mene privlači gluma, mnogo volim da glumim i nastavnik Steva nas isto tako motiviše."

"Glumim od prvog razreda, to je već sedam godina i volim da glumim, zanimljivo mi je, družimo se na probama, značajne predstave su nam Arhiv, Nepismen..."

Godišnje Dramska družina pripremi 5-6 predstava i igrokaza, a pojedine su u Novom Sadu i Vrbasu osvojile i nagrade. Nastavnik Steva, kako ga deca zovu, nije ni slutio da će dramski izraz biti tako omiljen među đacima:

"Mislimo da je taj dramski metod za decu veoma privlačan i na taj način oni nauče mnogo jer su te predstave školske uglavnom edukativne, tako da je uvek lepo raditi sa njima svaku predstavu bilo da je zabavnog ili malo manje zabavnog karaktera... uživaju i deca, uživamo i mi nastavnici sa njima", kaže Stevan Jovanović, profesor srpskog jezika i osnivač Dramske družine.

Škola Desanka Maksimović sa nešto više od 500 đaka, osim malih glumaca ima talentovane matematičare, fizičare, hemičare koji su uvek u vrhu na takmičenjima širom Srbije.

Direktor škole Nebojša Milijić i na ovaj Dan škole ima čime da se pohvali:

"Prva stvar to je ono znanje koje naši učenici ponesu iz škole i koje oni i na različitim takmičenjima pokazuju. Mnogo je učešća na republičkim takmičenjima... imamo sada sedam nagrada na republičkim takmičenjima, četiri na međunarodnim, tako da su naša deca svuda bila angažovana što se znanja tiče. Pored toga, sekcije su te koje karakterišu našu školu, pogotovu Dramska družina gde smo mi u centru možda kulturnih dešavanja u gradu."

U školi su zadovoljni i sportskim rezultatima koji se ostvaruju uprkos skromnim uslovima za fizičke aktivnosti, ali direktor obećava do sledećeg rođendana škole, da se i na tom polju mnogo toga poboljša. 

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.