10 miliona evra iz EU za poboljšanje kvaliteta života gradjana Srbije (VIDEO)

16.05.2018 - 16:15
Zaječar
Za media

U Regionalnoj agenciji za razvoj Istočne Srbije u Zaječaru, danas je održana prezentacija četiri programa koji će biti finansirani iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Za ove namene Unija je izdvojila 10 miliona evra.

Pravo učešća na konkursu ima 99 gradova i opština Srbije. Za izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, namenjeno je 5,2 miliona evra dok je za unapredjenje poslovne infrastrukture obezbedjeno 3,7 miliona evra. Za izradu plansko – tehničke dokumentacije, planirano je milion i 100 hiljada evra. Prednost će imati lokalne samouprave koje konkurišu sa najboljim projektima a cilj svega je poboljšanje kvaliteta života gradjana i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, kaže Jasmina Ilić, rukovodilac Sektora infrastrukture u programu EU PRO 

“Prednost će imati one lokalne samouprave koje budu najbolje odgovorile na kriterijume koji su objavljeni u pozivu a koji se uglavnom odnose na to koliko su projekti sa kojima će se opštine prijavljivati relevantni za njihove zajednice. Koliko će ti projekti doprinositi ekonomskom razvoju i prosperitetu tih opština ili boljem životu gradjana i koliko će biti održivi to jest koliko će ti projekti moći da žive i posle završetka inplementacije.”

Učešće lokalnih samouprava, u zavisnosti od projekta, biće od 10 do 50 procenata od vrednosti investicije. U opštini Majdanpek kažu da će u predvidjenom roku konkurisati za više projekata:

“Najinteresantniji za opštinu Majdanpek su pozivi za izradu planske dokumentacije, prostorno – planske dokumentacije, gde u vidu imamo uredjenje arheološkog lokaliteta u Rudnoj Glavi. Interesantan je javni poziv za lokalnu infrastrukturu gde trenutno imamo nekoliko mogućih projekata. Sagledaćemo raspoloživa sredstva u ovom slučaju ona se kreću do 150 hiljada evra i nakon toga ćemo da se odlučimo za konkretan projekat, s obzirom na to da je moguće konkurisati samo sa jednim projektom”, ističe Dejan Vagner, predsednik opštine Majdanpek.

Već tokom leta, Evropska unija će iz istog fonda raspisati nove konkurse za razvoj malih i srednjih preduzeća, organizacije civilnog društva i opremanje geografskih informacionih sistema. Budžet za ove namene je 15 miliona evra.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.