ZAJEČAR: Ukinuta vanredna situacija zbog snežnih padavina, uvedena vanredna situacija na delu teritorije grada za koju postoji opasnost od poplava (VIDEO)

03.03.2018 - 21:30
Zaječar
Za media

Na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, ukinuta je Odluka o proglašenju vanredne situacije u 27 mesnih zajednica od 27. februara, ali je zbog hidrološke situacije, odnosno naglog topljenja snega, proglašena vanredna situacija u najugroženijim delovima Grada Zaječara: Vratarnici, Grljanu, I MZ "Timok", desnoj obali Belog Timoka i Izvorskom putu, Vražogrncu, Trnavcu, Gamzigradskoj banji i Zvezdanu, zbog mogućeg izlivanja Belog Timoka, Crnog Timoka i Timoka.  

Prema rečima komandanta Štaba, gradonačelnika Boška Ničića, stekli su se uslovi da se vanredna situacija uvedena zbog velikih količina snega ukine, a škole u planinskom delu opštine koje nisu imale nastavu, od ponedeljka nastavljaju normalno da rade i treba da naprave raspored nadoknade izgubljenih časova.

Iz Srbijavode stigle su najave da je Beli Timok u ozbiljnom nadolasku, a meteorološka situacija za naredne dane, nema sumnje prouzrokovaće porast i druga dva Timoka, pa će se nadležne službe blagovremeno pripremiti za porast nivoa reka i bujičnih vodotokova, rekao je Ničić. Članovima Štaba prezentovan je i kratak snimak načinjen danas prilikom obilaska mosta na Belom Timoku, na putu ka Avramici, gde je na stubovima već prilična količina granja koje donosi voda, a koje će sutra uklanjati mehanizacija Srbijavode.

Takođe sutra, u dvorištu Vatrogasne službe, mašinom za punjenje džakova počinje priprema oko 6 hiljada džakova sa peskom, kako bi se pripremili za zaštitu života ljudi i imovine, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru Branislav Matić.

Direktor Vodovoda Marko Paunović rekao je da je nivo Grliškog jezera, od koga se Zaječar snabdeva vodom, spušten za 2 metra, kako bi bili spremni za prihvat 2 miliona kubika vode od otapanja snega u naredna 3-4 dana.

Članovi Štaba saglasili su se i da se kupi komplet mobilne pumpe za ispumpavanje zaprljane vode, džakova, peska, folija i ostale potrebne opreme neophodne za odbranu od poplava.    

 
Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.