U maloj sali GU Zaječar akcija davanja krvi u sredu 24. januara od 9 do 16 sati (VIDEO)

23.01.2018 - 15:30
Zaječar
Za media

U okviru zimske kampanje Instituta za transfuziju krvi Srbije, sutra će u Zaječaru biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi od 9 do 16 sati u maloj sali Gradske uprave. Ovom povodom u Crvenom krstu je održana konferencija za novinare.

Zaječar je kao i godinama unazad učesnik zimske kampanje Instituta za transfuziju krvi i deo velike humane porodice u Srbiji koja je samo prošle godine obezbedila 244 hiljade jedinica krvi za one kojima je neophodna. 

Nivo davalaštva u Srbiji prošle godine bio je oko 3,40, dok je u zaječarskom okrugu 3,27 odsto što znači da u davalaštvu ne zaostajemo za drugim okruzima. To pokazuju i cifre: u 2016. prikupljeno je 1.843 jedinice, a prošle godine 1.941 što je uvećanje za oko 5% rekao je na press konferenciji Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta.

Povodom nedoumica u vezi oslobađanja od participacije dobrovoljnih davalaca krvi, direktorka Doma zdravlja dr Bojana Radojević, pojasnila je ko i u kojim slučajevima ima prava na oslobađanje od plaćanja kod lekara.

Svi su još jednom pozvali Zaječarce da sutra od 9 do 16 sati, u maloj sali Gradske uprave, pokažu humanost i daju krv. Nakon Zaječara, Institut će do kraja nedelje organizovati akcije i u Boljevcu i Boru, a prošle sedmice u Sokobanji, Negotinu i Knjaževcu prikupljeno je ukupno 170 jedinica krvi, saopšteno je novinarima.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.