Održana 18. Molitva pod Midžorom (VIDEO)

07.05.2017 - 17:00
Knjaževac
Balta Berilovac
Za media

U podnožju Stare planine, u selu Balta Berilovac, danas je održana privredno-turističko-kulturna manifestacija “Molitva pod Midžorom”. Organizator ove manifestacije, kao i prethodnih 17 godina, bila je Turistička organizacija opštine Knjaževac.

“Molitva pod Midžorom” je svojevrsni sajam narodnih umotvorina i starinskih jela, zbog koga je opština Knjaževac, pre dve godine, u konkurenciji 50 gradova i opština, osvojila titulu Izuzetne destinacije u Evropi u oblasti turizma i nematerijalnog kulturnog nasleđa i regionalni je predlog za Uneskovu listu svetske baštine.

Ova manifestacija ima i takmičarski karakter, pa su proglašeni pobednici u kategorijama starih zanata, dok su tradicionalne čobanske igre izostale zbog grada i kiše. Najviše pažnje privukla su takmičenja u pripremanju stare tradicionalne hrane, kuvanju jagnjeće čorbe i pripremanju belmuža, po kome je Stara planina poznata.

Proglašena je najlepša čobanica, a u kulturno umetničkom delu programa, osim brojnih kulturno umetničkih društava, nastupile su i Dragica Radosavljević Cakana i Danica Krstić. 

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Održana 16. Molitva pod Midžorom (VIDEO)

11.05.2015 - 15:45
U Balta Berilovcu kod Knjaževca, po 16. put, održana je manifestacija “Molitva pod Midžorom”. Reč je o svojevrsnom sajmu narodnih umotvorina i starinskih jela, zbog koga je opština Knjaževac, u konkurenciji 50 gradova i opština, osvojila titulu Izuzetne destinacije u Evropi u oblasti turizma i nematerijalnog kulturnog nasleđa i regionalni je predlog za Uneskovu listu svetske baštine. Osim u...Više

Održana 15. "Molitva pod Midžorom" (VIDEO)

10.05.2014 - 20:00
molitva
U podnožju Stare Planine, u selu Balta Berilovac održana je manifestacija “Molitva pod Midžorom”. Ova kulturno turistička manifestacija, koja će ove godine biti kandidovana za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine organizovana je po 15. put, a ove godine bilo je preko 300 takmičara u 7 disciplina. Najviše pažnje privukla su takmičenja u pripremanju Belmuža, kuvanju jagnjeće čorbe,...Više