Prezentacija ekspedicije Albanska golgota u zaječarskom muzeju

09.02.2016 - 08:15
Zaječar
Za media

U galeriji Narodnom muzeju u Zaječaru u sredu 10. februara, od 14 časova će biti priređena prezentacija ekspedicije Albanska golgota 100 godina kasnije. O tome šta su preživeli na svom putu, decembra prošle godine, govoriće zaječarskoj publici  alpinisti Marko Nikolić, Nemanja Nešković, Nenad Mitrović i Marko Marković.

Ova četiri hrabra momka prešla su jedan od pravaca povlačenja srpske vojske peške, u istom periodu u decembru bez ikakve logistike. Putanja je obuhvatila Peć (Rugovsku klisuru) – Čakor – Devojački krš – Plav – Gusinje – Vrmošu – Selce – Tamaru – Hoti – Skadar – Lješ – Drač – Krf. U povratku su obišli Srpsko vojničko groblje u Solunu i popeli se na Kajmakčalan, odnosno „kapiju slobode“ kako su ga naši preci nazivali.

Albanska golgota 100 godina kasnije je ekspedicija koja je decembra 2015. godine ponovila put srpskog naroda i vojske tokom povlačenja 1915. godine i na taj način skromno obeležila tragičan i veličanstven događaj, jedinstven u istoriji. Njeni članovi su ovim gestom želeli da iskažu najiskrenije divljenje i odaju počast precima.

Prezentacija je upriličena povodom obeležavanja jednog veka od ukrcavanja Timočkih divizija u luci Valona i njihovog prebacivanja na ostrvo Krf, u mesta Pirgos, Ipsos i Markos, koje je trajalo od 3. do 14. februara 1916.

Izvor fotografija: Facebook 

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Na Rtnju kod Boljevca održan prvi "Vertikalni kilometar"

24.03.2015 - 09:00
Skyrunning Serbia
Jošt Lapajne iz Slovenije i Ivana Milić iz Atletskog kluba Niš pobednici su prvog Vertikalnog kilometra u Srbiji koji je održan na planini Rtanj na teritoriji opštine Boljevac, a čiji je organizator bila Srpska skajraning asocijacija. Ova trka spada u jednu od najtežih, jer staza mora imati 1000 metara uspona i ne sme biti duža od pet kilometara. Sneg, koji je prekrio stazu trke, osim što je...Više