Česme opet presušuju, Ministarstvo i dalje ćuti (VIDEO)

10.07.2015 - 16:00
Zaječar
Za media
Od početka godine u Zaječaru, drugi put za redom, presušuju javne arteske česme koje su simbol grada i alternativa za vodosnabdevanje stanovništva.  Zbog toga se danas okupilo stotinak nezadovoljnih Zaječaraca, koji su od nadležnih organa lokalne samouprave i Republike zatražili da se spreči presušivanje arteskih česama.
 
U Zaječaru se građani već mesecima bore da sačuvaju svoje arteske česme koje su početkom ove godine počele da presušuju. Ispostavilo se da je razlog tome sistem za vodosnabdevanje lokalnog hotela koji koristi artesku vodu. Pod pritiskom javnosti hotel je isključio sistem i voda je potekla. Nezakonitu eksploataciju voda tada su zabeležile naše kamere, ali i lokalna inspekcija. Nažalost to nije bilo dovoljno da nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike sankcioniše vlasnike hotela.
 
Dva meseca kasnije u Zaječar je došla inspekcijska kontrola Ministarstva rudarstva i energetike, hotel je ponovo pokrenuo sistem za vodosnabdevanje, a česme su počele da presušuju bukvalno pred očima inspektora, koji nisu želeli da nam objasne šta se dešava. 
 
Pokušali smo i danas da od Ministarstva rudarstva i energetike dobijemo odgovor, ali bez uspeha. Ministarstvu se zvanično obratilo i Udruženje građana za zaštitu zaječarskih česama, tražeći da privatni hotel odmah prekine eksploataciju arteskih voda.
 
Zaječarci su do sada više puta pisali peticije nadležnim organima i službama,organizovali protestne šetnje, čak i  gradski maraton za zaštitu česama. Nažalost,ništa od toga nije dalo rezultate.
Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Zaječarske česme ponovo presušuju

10.07.2015 - 10:00
Juče je ponovo presušila arteska česma kod Intereksa. Na dve česme u gradu, kod Tritona i pored OŠ Ljubica Radosavljević Nada, voda samo kaplje, dok je na još dve arteske česme drastično opao protok vode. Vlasnici Hotela Srbija TIS ponovo su pustili sistem grejanja/hlađenja u pogon, zbog koga su i česme počele, jedna za drugom, da presušuju. Agencija Za media je sve zabeležila kamerom, a...Više

Dokumentarni film "KAP". Otkrivamo zašto su presušile zaječarske arteske česme (VIDEO)

22.03.2015 - 13:30
Nakon veoma uspešne pretpremijere u zaječarskom Pozorištu i TV premijere na kanalu N1, TV produkcija Za media vam prikazuje ceo dokumentarni film "KAP". Film se bavi borbom Zaječaraca koji su se okupili u pokušaju da sačuvaju zaječarske arteske česme, koje su, jedna za drugom, počele da presušuju.Više

Zaječarske suve česme pokrenule peticiju

07.03.2015 - 21:45
U nedelju će u 12 sati, na tri gradske česme (kod Tritona, iza Intereksa i na uglu Hajduk Veljkove i ulice Đorđa Simeonovića), koje su u poslednjih nekoliko meseci presušile, biti organizovano prikupljanje potpisa za peticiju da se hitno pokrene istraga koja će utvrditi zašto je 5 česama u gradu potpuno presušilo, a desetine njih ima drastično manji protok vode. U Peticiji se takođe zahteva i...Više