NUNS: Nezakonit konkurs za medije opštine Knjaževac

15.12.2014 - 13:45
Knjaževac
NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je otvoreno pismo rukovodstvu Knjaževca povodom nedavno završenog opštinskog konkursa za finansiranje medija koji je sproveden suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

NUNS u pismu predsednicima knjaževačke Opštine i Skupštine opštine zahteva objašnjenje zašto je na nezakonit način sproveden "Javni konkurs u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2014. godini broj 401-55/2014-02, od 27.10.2014. godine".
 
Pre svega, NUNS ukazuje da rešenje o izboru medijskih projekata koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, ne sadrži nikakvo obrazloženje o kriterijumima na osnovu kojih je Komisija za sprovođenje konkursa predložila projekte i sredstva za njihovo finansiranje. U rešenju se ne navodi ni sastav Komisije za sprovođenje konkursa.

NUNS podseća čelnike Knjaževca i da je Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđeno da se "većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove". Uz to, Zakon nalaže da članovi Komisije za sprovođenje javnog konkursa moraju biti nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici "koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju."

Ni NUNS, ni Udruženje novinara Srbije, nisu obavešteni da će konkurs biti raspisan, a opština Knjaževac na svom zvaničnom sajtu nije objavila odluku o formiranju konkursne komisije.

U pismu se ukazuje da su svi ovi krupni, nezakoniti propusti u sprovođenju konkursa neprijatno iznenadili tim pre jer je NUNS na ljubaznu molbu načelnice Opštinske uprave, još 4. septembra poslao predloge kako bi se konkurs, tada još u pripremi, uskladio sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, preciznije sa zakonskim odredbama o projektnom finansiranju medija.

Zvanično saopštenje NUNS-a možete pogledati OVDE.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

UNS: Opština Knjaževac nije sprovela po zakonu konkurs za sufinansiranje medija

12.12.2014 - 15:15
uns
Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da konkurs za projektno finansiranje medija u Knjaževcu nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Zakonom je predviđeno i da se „većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove“. U ovom slučaju lokalna vlast...Više

УНС: Конкурс за финансирање медија у Неготину супротан Закону

18.08.2014 - 12:15
uns
УНС саопштење, 18. август 2014. године УНС: Конкурс за финансирање медија у Неготину супротан Закону Удружење новинара Србије (УНС) упозорава да конкурс за пројектно финансирање медија у Неготину није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и тражи од општине да Конкурс усклади са Законом. На Јавном конкурсу за доделу средстава у области јавног информисања у Неготину, који је објављен...Više