Obeležavanje Dana državnosti u Zaječaru

Država Srbija 15. februara slavi Dan državnosti i Dan Vojske, a Srpska pravoslavna crkva hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje.

Povodom Dana državnosti delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije i Policijske uprave položiće u subotu, 15. februara, vence na spomenik Hajduk-Veljku Petroviću.

Dan državnosti Srbija praznuje kao sećanje na početak “srpske revolucije” – Prvog srpskog ustanka 1804. godine kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije.

Dan državnosti se slavio do nastanka Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, posle čega je ukinut da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine, prema odluci Skupštine Srbije od 10. jula 2001. godine. Praznuje se 15. i 16. februara. Sretenje se kao Dan Vojske Srbije obeležava od 2007.godine, po odluci koja je potpisana krajem 2006. godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *