Potpisan memorandum o razumevanju povodom otvaranja Kompanije APTIV u Zaječaru. Posao u novoj fabrici za 2. 000 radnika

Vlada Srbije i britanska kompanija Aptiv potpisali su memorandum o razumevanju koji podrazumeva otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika.

Pregovori oko otvaranja fabrike Aptiva u Zaječaru trajali su oko godinu dana.  Početkom sledeće godine, trebalo bi da započnu radovi na otvaranju fabrike koja predstavlja “grinfild investiciju” jer se gradi od temelja do vrha. U planu je da firma bude u industrijskoj zoni na Zvezdanskom putu.

Nakon Leskovca i Novog Sada, gde ova kompanija već ima svoje fabrike, Aptiv koji se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriće još jednu fabriku u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće blizu 20 miliona evra.

Prema nevaničnim saznanjima, Aptiv bi u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadratnih metara, a bili bi uposleni pretežno radnici tehničke struke. S obzirom na to da u Zaječaru nema dovoljno kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u okruženju.

Na jugu Srbije Aptiv je otvorio pogon vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko 2. 000 radnika. Ova britanska firma, čije je sedište u Dablinu, posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *