Retrospektivna izložba Dragoljuba Sandića u zaječarskom muzeju

21.08.2019 - 09:45
Zaječar
Za media

U zaječarskom Narodnom muzeju, sutra uveče biće otvorena retrospektivna izložba i promovisana monografija "Iz pera majstora" - Dragoljub Sandić Sandi. Otvaranje je u 19 sati.

Dragoljub Sandić Sandi je rođen u Orešcu pored Knjaževca 1951. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavio grafičkim dizajnom, kreiranjem i slikarstvom. Dobitnik je jugoslovenskih nagrada za dizajn, kreiranje i vizuelne komunikacije. Više puta je bio predstavnik Jugoslavije u Evropskom komitetu za modu u Cirih. 

Autor je serije poštanskih maraka u izdanju Zajednice jugoslovenskih pošta i autor likovnog rešenja za luksuzne telegrame u izdanju ZJPTT.

Bio je likovni urednik i saradnik jugoslovenskih časopisa za decu: Cvrčak, Zeka, Dečje novine; Likovni urednik udžbenika u kućama MIP „Nota“ i Republički zavod za udžbenike, Beograd.

Autor je pismovnog sloga staroslovenskog pisma „Ižica” korišćenog za sabrana dela Stevana Mokranjca.

Bio je saradnik mnogih štamparija, izdavačkih kuća, udruženja i društveno-političkih organizacija. Bio je učesnik slikarsko-konzervatorskih radova na konzervaciji u Gamzigradu i na freskama u manastiru Studenica. Učestvovao je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Preminuo je 2000. godine.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.