U Velikom Izvoru "Potekla voda studena" i ove godine

23.06.2014 - 11:00
Zaječar
Veliki Izvor
Za media
potekla voda studena

U Velikom Izvoru održana je 6. smotra narodnog stvaralaštva "Potekla voda studena"

Program je počeo na platou ispred Doma kulture, otvaranjem izložbe domaće radinosti, tradicionalnih zanata i tradicionalne kuhinje. Veliki broj izlagača privukao je ogromnu pažnju Velikoizvoraca i mnogobrojnih gostiju.

U okviru manifestacije održan je i okrugli sto na temu "Unapređenje i razvoj programa u funkciji zaštite, očuvanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa". Etnomuzikolog Aleksandra Todorović iz Zaječara, učesnicima okruglog stola, koreografima sugerisala je, pre svega da unapređuju program i zaštite nematerijalno kulturno nasleđe. Aleksandra je istakla da su predstavnici grupa, osim što su direktni učesnici u kulturi, i agenti, koji imaju zadatak da sopstveno tradicijsko nasleđe i konkretan kulturni identitet zaštite od nestajanja.

Nakon defilea učesnika u narodnoj nošnji, ulicama Velikog Izvora, program je počeo nastupom duvačkog orkestra "Zlatne trube" iz Knjaževca. Nastupili su i KUD "Zoran Gajić" Rgotina, KUD "Lubnica", KUD "Sloga" Vražogrnac, KUD "Dubočane - Glogovica", KUD "Božur" Zvezdan, KUD "Romulijana" Gamzigrad, KUD "Adam Bogosavljević" Koprivnica, KUD "Nikola Pašić" Zaječar, KUD "Vrelo" Nikoličevo i KUD "Đorđe Genčić" Veliki Izvor. Na kraju programa predstavili su se i specijalni gosti iz Bugarske - folklorni ansambl "Etnos" i pevačka grupa "Torlaški napevi" koji su pokupili ovacije publike.

Stručni žiri u sastavu koreografa Dejana Trifunovića iz Pančeva i etnomuzikologa Aleksandre Todorović iz Zaječara ocenjivao je u kom se smeru razvijaju orska, instrumentalna i vokalna praksa. Obzirom na činjenicu da svako selo ima svoj kulturni identitet - određene elemente tradicije po kojima se izdvaja, selektorska komisija je takođe procenjivala i znanje, poznavanje i načine prenošenja tradicijskog nasleđa, što je individualno za svaku grupu ponaosob.

Sa ove manifestacije će biti izabrani najbolji izvođači, koji će Zaječar, u oktobru ove godine, predstavljati na Saboru narodnog stvaralaštva u Topoli."

Organizatori manifestacije bili su Centar za kulturu i turizam grada Zaječara i Mesna zajednica Veliki Izvor.

 

Oceni: 
Average: 5 (1 vote)
Povezane stranice: 

"Potekla voda studena" 6. put u Velikom Izvoru

20.06.2014 - 13:15
Potekla voda studena
Na 6. smotri narodnog stvaralaštva "Potekla voda studena" u selu Veliki Izvor u nedelju, 22. juna od 17 časova program počinje sa otvaranjem izložbe domaće radinosti, tradicionalnih zanata i tradicionalne kuhinje. Pola sata nakon toga biće održan okrugli sto na temu "Unapređenje i razvoj programa u funkciji zaštite, očuvanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa". Za 20 časova je...Više