Molitva pod Midžorom 2018. (VIDEO)

14.05.2018 - 14:15
Knjaževac
Balta Berilovac
Za media

U Balta Berilovcu selu koje se nalazi 36 kilometara od Knjaževca na putu ka Babinom zubu, proteklog vikenda održana je tradicionalna 19. po redu manifestacija Molitva pod Midžorom. Koncert je kao specijalni gost priredbe, održala naša popularna pop pevačica Jelena Tomašević.

Molitva pod Midžorom je manifestacija koja spaja prošlost i sadašnjost. Prvi deo održan je na Djurdjevdan u Vrtovcu, a u Balta Berilovcu izlagači su predstavili proizvode od šumskih plodova, lekovitog bilja, sir, rakiju, janiju, belmuž, med. Organizovan je izbor najlepše čobanice, najlepše starinske trpeze, suvenira:

“Sastav te janije je čisto ovčje meso. Mlada ovčetina, izpanglovana, znači skinuto od kostiju. Dodao sam belog luka, prazi luk i tu je sopstveni soft, ništa drugo. E tu ima i mala tajna, znači svaki kulinar ima svoju tajnu. Tako da je to to. Tu nema vode, to se ne meša, ništa. Služi se poput gulaša ali nešto bolje od gulaša”, kaže Dragiša Randjelović iz Lukova. 

Dušanka Pavlović, iz Knjaževca izložila je sokove:

“Radi se o kašastim voćnim nektarima, stvarno su 100 odsto prirodni i u litri soka ima izmedju 650 i 700 grama voća, pasiranog voća. Vrlo malo vode i vrlo malo šećera. Bez ikakvih hemijskih dodataka bez veštačkih boja i veštačkih aroma. Znači pijete čisto voće iz flaše.”

Posetilaca je bilo iz skoro cele istočne i južne Srbije ali i iz susedne Bugarske. Dogadjaj je nastupom uveličala Jelena Tomašević koja je 2008. godine Srbiju predstavljala na pesmi Evrovizije:

“Današnji dan mi je bio baš prelep. Oduševljena sam Starom planinom. Prespavala sam gore u hotelu na Staroj planini. Oduševljena sam i vazduhom i prirodnim lepotama tako da verujem da ću još koji put doći."

A na pitanje da li je probala nešto od specijaliteta, Jelena je odgovorila:

"Jesam, belmuž sam probala i stvarno je fantastičan.”

Molitva pod Midžorom datira iz davnih vremena kada se verovalo u više bogova. U turističkoj organizaciji zadovoljni su ovogodišnjom molitvom i već najavljuju jubilarnu dvadesetu molitvu pod Midžorom:

“Sve je proteklo u najboljem redu. Uspeli smo na kraju i da nagrade podelimo najboljima tako da smo zadovoljni... dosta učesnika i izlagača, preko 300 ove godine, bogat kulturno umetnički program. Nastup Jelene Tomašević svakako je obeležio ovu manifestaciju i naravno ja moram da spomenem da je Molitva nedavno dobila nagradu 99 najboljih u Srbiji što je još jedna dodatna obaveza da Molitvu čuvamo upravo kakva jeste jer to prepoznaju i ostali”, kaže Boban Marković, direktor TO Knjaževac.

Najuspešniji učesnici 19. Molitve pod Midžorom u knjaževačkom selu Balta Berilovac, dobili su pehare i medalje. 

 
Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.