45. HAJDUK VELJKOVI DANI u Lenovcu

10.08.2017 - 10:30
Zaječar
Lenovac
Za media

U subotu, 12. avgusta u Lenovcu će biti održana 45. tradicionalna kulturno-umetnička i sportsko-rekreativna manifestacija Hajduk Veljkovi dani.

Kako je planirano, manifestacija će početi u jutarnjim satima polaganjem cveća na spomenik Vojvodi Veljku Petroviću u Zaječaru i na spomenik Vojvodi Veljku Petroviću u Lenovcu. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Lenovcu, služiće episkop Timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom i crkvenim horom.

U nastavku programa, biće organizovan turir u malom fudbalu a biće održana i sportska takmičenja za hajdučkog harambašu, štitonošu i bećara. Discipline u kojima će se takmičari nadmetati su bacanje kamena sa ramena, skok u dalj iz mesta, trka seoskim sokacima – 600 metara, penjanje uz drveni stub za što kraće vreme, obaranje na brvnu, bacanje potkovice, prenošenje balvana za što kraće vreme. 

Svečano otvaranje muzeja „Vojvoda Veljko Petrović“ u školi Hajduk Veljko u Lenovcu zakazano je za 12 sati, za kada je predviđena i beseda posvećena junaku Vojvodi Petroviću, uz pratnju etno  horova iz Bora, zdravičara, frulaša, gajdaša i pevača. Nakon toga će uslediti izložba narodnih rukotvorina u Domu kulture u Lenovcu, a u 13 sati biće organizovan i šahovski turnir.

Tačno u 20 sati, na letnjoj pozornici kod igrališta u Lenovcu, počinje večernja priredba. I ove godine, biraće se najlepša hajdučka lepotica, prva i druga pratilja i proglašenje pobednika. 

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Održani 43. Hajduk Vеljkovi dani u Lenovcu

13.07.2015 - 09:45
U Lеnovcu, kod Zajеčara, održani su 43. Hajduk Vеljkovi dani. Isprеd kućе Hajduk Vеljka Pеtrovića položеni su vеnci, a manifеstacija jе obеlеžеna kulturno umеtničkim programom, kao i izborom hajdučkе lеpoticе i harambašе. Titulu Hajdučkе lеpoticе, ponеla jе šеsnaеstogodišnja učеnica iz Zajеčara Marija Pеtrović, članica zajеčarskog KUD-a "Mladost". Lеnovačkе harambašе odmеravalе su snagе u...Više

U subotu 44. Hajduk Veljkovi dani u Lenovcu

14.07.2016 - 15:15
U okviru 44. Hajduk Vеljkovih dana koji ćе u subotu biti održani u Lеnovcu, u zgradi školе u tom sеlu bićе otvorеn muzеj posvеćеn ovom vеlikom junaku Prvog srpskog ustanka, najavio jе na konfеrеnciji za novinarе Milan Šolc, prеdsеdnik Savеta MZ Lеnovac. Manifеstacija počinjе ujutru u 8 sati polaganjеm vеnaca na spomеnik Hajduk Vеljku u Zajеčaru, a potom i u njеgovom rodnom Lеnovcu, nakon čеga ćе...Više