Hor AKUD “Sonja Marinković” pobednik natpevavanja

10.09.2016 - 22:00
Negotin
Negotin.rs

Hor AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada pod upravom Dunje Deurić trijumfovao je na tradicionalnom “Natpevavanju horova”. Po oceni stručnog žirija, muzikologa dr Sonje Marinković, selektora 51. “Mokranjčevih dana” i dirigenata Tamare Adamov Petijević i Miloja Nikolića, Novosađani su pokazali najviše domete i u ukupnom skoru ocenjeni su sa 92,33 poena.

Njima je uz statuetu Stevana Mokranjca pripala i čast da na narednom festivalu prirede celovečernji koncert.

“Beogradski madrigalisti” sa dirigentom Aleksandrom Brujićem osvojili su drugo mesto sa 83,33 poena, dok je trećeplasirano “Beogradsko studentsko pevačko društvo, pod upravom Danila Tomića osvojilo 79,66 poena. Pažnju publike privukao je i hor “Šumatovac” iz Aleksinca pod upravom Marije Zovko.

Po mišljenju stručnog žirija, sva četiri hora opravdala su poverenje Programske komisije i zasluženo su se našla na takmičenju koje je, po oceni mnogih, kruna “Mokranjčevih dana”. Uz sopstveni repertoarski izbor, koji je od hora do hora, varirao po senzibilitetu, od duhovnih dela do savremenih kompozicija, svi učesnici su bili u obavezi da ove godine izvedu Mokranjčev “Akatist”. Publika je, istakao je na dodeli nagrada u ime stručnog žirija dirigent Miloje Nikolić, bila u prilici da čuje različita tumačenja ove kompleksne Mokranjčeve kompozicije, što naravno nije umanjilo lepotu Mokranjčevog muzičkog izraza.

Oceni: 
Average: 5 (1 vote)