Molitva pod Midžorom u Balta Berilovcu po 16. put

08.05.2015 - 14:30
Knjaževac
Balta Berilovac
Za media

U Balta Berilovcu kod Knjaževca, u subotu 9. maja, će biti održana 16. "Molitva pod Midžorom".

U okviru ove manifestacije biće održano takmičenje u pripremanju starinskih jela, biraće se nabolji sir, a mladi će se takmičiti u čobanskim igrama. Specijalni gosti ovogodišnje "Molitve" su pevačica tradicionalnih pesama Danica Krstić, duvački orkestar "Barka" i Saša Mišić, poznat kao "Pakleni kuvar".

Ovome je prethodio prvi deo manifestacije koji se u sredu 6. maja odigrao u Vrtovcu, na mestu zvanom Kalavat, gde se nalazi ćelija, kapelica posvećena Svetom Đorđu. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Da podsetimo, zahvaljujući sačuvanom Đurđevdanskom obredu "Molitva", koji se nalazi na Listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i regionalni je predlog za UNESCO listu svetske baštine, Knjaževac je 2014. godine dobio nagradu EDEN, čime je proglašen izuzetnom destinacijom Evrope.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Održana 15. "Molitva pod Midžorom" (VIDEO)

10.05.2014 - 20:00
molitva
U podnožju Stare Planine, u selu Balta Berilovac održana je manifestacija “Molitva pod Midžorom”. Ova kulturno turistička manifestacija, koja će ove godine biti kandidovana za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine organizovana je po 15. put, a ove godine bilo je preko 300 takmičara u 7 disciplina. Najviše pažnje privukla su takmičenja u pripremanju Belmuža, kuvanju jagnjeće čorbe,...Više