Molitva pod Midžorom 16. put u opštini Knjaževac

05.05.2015 - 10:15
Knjaževac
knjaževacinfo.rs

Letnju turističku sezonu u opštini Knjaževac i na Staroj planini otvoriće tradicionalna manifestacija "Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom", najavila je na svom sajtu Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Posvećena narodnim običajima "Molitva" se ove godine održava po 16. put. Prvi deo manifestacija dešava se u sredu 6. maja u Vrtovcu, na mestu zvanom Kalavat, gde se nalazi ćelija, kapelica posvećena Svetom Đorđu.

Nekoliko dana kasnije, 9. maja, u Balta Berilovcu će biti održano takmičenje u pripremanju starinskih jela, biraće se nabolji sir, a mladi će se takmičiti u čobanskim igrama. Specijalni gosti ovogodišnje "Molitve" su pevačica tradicionalnih pesama Danica Krstić, duvački orkestar "Barka" i Saša Mišić, poznat kao "Pakleni kuvar".

Da podsetimo, zahvaljujući sačuvanom đurđevdanskom obredu "Molitva", koji se nalazi na Listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i regionalni je predlog za UNESCO listu svetske baštine, Knjaževac je 2014. godine dobio nagradu EDEN, čime je proglašen izuzetnom destinacijom Evrope.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Održana 15. "Molitva pod Midžorom" (VIDEO)

10.05.2014 - 20:00
molitva
U podnožju Stare Planine, u selu Balta Berilovac održana je manifestacija “Molitva pod Midžorom”. Ova kulturno turistička manifestacija, koja će ove godine biti kandidovana za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine organizovana je po 15. put, a ove godine bilo je preko 300 takmičara u 7 disciplina. Najviše pažnje privukla su takmičenja u pripremanju Belmuža, kuvanju jagnjeće čorbe,...Više