Akcija zaječarske biblioteke – Čitam, dam, sretan sam…

Međunarodni dan darivanja knjiga, 14. februar, biće obeležen širom sveta, a Matična biblioteka “Svetozar Marković” u Zaječaru, prvi put se priključuje obeležavanju ovog dana.

Svi koji žele da se priključe akciji, mogu dostaviti svoje stare, neoštećene knjige odeljenju Matične biblioteke, koja će ih proslediti organizacijama koje se bave radom sa decom ili onim kojima su tematski namenjene.

Čitanje može da nam promeni život. “Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji”, rekao je Sokrat. One nam pomažu da prođemo kroz drugi svet, ili da sagledamo ovaj naš svet drugim očima. U nekim sredinama, knjiga je luksuz, jer ljudi nisu u mogućnosti da je priušte. U tome je značaj ovakvih akcija – omogućiti svima pristup knjizi i čitanju.

Međunarodni dan darivanja knjiga (International book giving day) ustanovljen je 2012. godine i od tada se obeležava svakog 14. februara. Ovaj dan je volonterska inicijativa, kojoj je cilj da što više dece dođe do knjiga za čitanje. Veliki broj dece iz zemalja u razvoju kod kuće nema svoju knjigu. Pošto je ova akcija potpuno dobrovoljna, entuzijazam pojedinaca je njen glavni pokretač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *