Otvorena samostalna izložba slika Danijele Lilić u zaječarskom muzeju (FOTO)

U galeriji Narodnog muzeja “Zaječar” večeras je otvorena izložba slika akademske umetnice Danijele Lilić.

Publiku u velikoj izložbenoj galeriji pozdravila je najpre direktorka muzeja Maja Živić koja je podsetila da umetnica od 2001. nije izlagala u svom rodnom gradu i da zato vidi radost na licima posetilaca koji su u velikom broju došli da pozdrave njen dugogodišnji predan rad na polju likovne umetnosti.

Ova umetnica je rođena u Zaječaru. Diplomirala je i magistrirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Učestvovala je na brojnim likovnim kolonijama i imala više samostalnih i grupnih izložbi širom naše zemlje. Uz likovni rad Danijela se bavi i pedagoškim radom u osnovnoj školi.

Istoričar umetnosti Dejan Sotirović je svoju impresiju o slikarstvu Danijele Lilić, na otvaranju izložbe, započeo demantijem nekih mišljenja da je njeno stvaralaštvo hermetično:

“Otvoreno je za mnoga čitanja i svako ima mogućnost i inicijaciju da mora da razmišlja u susretu sa Danijelinim slikama -šta je to, zašto to, kako to? E a to je nešto što bi mnogi hteli ali ne mogu. Danijela je to uspela dugogodišnjim radom. Ove slike možete slobodno čitati na svoj način, ali Danijela uvek ima svoju priču koja će izaći iz tih slika i ostati u vama.”

Sotirović je sa autorkom napravio selekciju dela za izlaganje, a slike su iz poslednjeg desetogodišnjeg stvaralaštva:

“Ne mogu još uvek sve utiske da sredim, prvo sam jako umorna oko organizacije, a drugo što su ovde prisutni meni dragi ljudi, prijatelji, rođaci, kolege, ali sam sve u svemu zadovoljna, mislim da sve ovo lepo stoji u ovom prostoru…. Slike su nastale u poslednjih 10-ak godina i Dejan Sotirović i ja smo napravili neku selekciju, naravno nisu sve mogle biti izložene, tako da je to ustvari jedan pregled mog rada u poslednjoj deceniji.”

Na konstataciju da su slike radost za posmatrača koji se možda crpi iz same slike, Danijela kaže:

“Možda kolorit, boja ima za mene drugo značenje, ne radost, mislim da priča neku drugu priču. Ja bih volela da publika malo pažljivije sagleda i taj odnos boja i da to možda i jeste radost ali je i nešto više od toga.”

Pitali smo je i da li i pored pedagoškog rada, ima kontinuitet u stvaralaštvu:

“Uvek bih htela da bude više vremena za slikanje i taj neki kreativan čin i čini mi se da uvek može više. Ipak zadovoljna sam što ne pravim velike pauze u slikanju i što radim. Naporno jeste ali nalazim vremena, nekada više, nekada manje….”

Izložbu slika Danijele Lilić možete razgledati u galeriji Narodnog muzeja “Zaječar” u narednih mesec dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *