Taktilna izložba iz kolekcije Muzeja Bitola gostuje u Knjaževcu

27.10.2019 - 19:30
Knjaževac
Za media

Zavičajni muzej Knjaževac i N.U. Zavod i muzej Bitola organizuju taktilnu izložbu iz kolekcije Muzeja u Bitoli, u utorak 29. oktobra.

O izložbi će govoriti autori koncepta izložbe dr Irena Ružin, programska direktorka Muzeja u Bitoli, Msr Jove Pargovski, stručni saradnik za digitalizaciju kulturnog nasleđa Muzeja u Bitoli,  autor taktilnih slika i Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Izložbu će otvoriti v.d. direktora Zavičajnog muzeja Knjaževac Aleksandar Ristić, u 13 sati.

Gostovanje taktilne izložbe rezultat je višegodišnje međunarodne saradnje ovih dveju ustanova zaštite kulturnih dobara, a naročito u oblasti unapređenja pristupačnosti ustanova kulture osobama sa invaliditetom.

Dvadeset odabranih predmeta iz bogatih zbirki bitoljskog muzeja predstavljeno je publici putem taktilnih slika, taktilnih opisa na brajici i uvećanog tiska, kao i kolor fotografijama.

Ova izložba predstavlja jedan od mogućih pristupa u unapređenju pristupačnosti i procesa interpretacije kulturnog nasleđa koji podrazumeva i senzorno, tj. taktilno iskustvo.

Obraća se najširoj publici ali se njena specifičnost ogleda u pristupu koji omogućava aktivno učešće i slepih i slabovidih lica.

 

FOTO: http://www.muzejknjazevac.org.rs

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.