Potekao bakar iz nove topionice u Boru - Izlivena prva anoda

26.04.2015 - 17:45
Bor
Za media
Nakon tri i po godine mukotrpnog rada, projektovanja i izgradnje, a potom i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru i svih njenih pratećih postrojenja, sinoć, 25. aprila oko 22.30, potekao je i prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja. Izlivena je prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.
 
-Kompletan ciklus je zaokružen, postrojenje je okončano i funkcioniše cela metalurška linija. Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama – izjavio je s neskrivenim zadovoljstvom generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.
 
Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i koja je opravdana  sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta,  utrošen je 251 milion evra. 
 
Radom nove topionice RTB Bor će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a sa druge – čista tehnologija konačno donosi i čisto nebo nad Borom i okolinom. Modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji. Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, a projektovani (prerada do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje) sasvim je prihvatljiv jer će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu.
 
Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski „SNC Lavalin“ i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“, finska kompanija „Outotek“. Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni  „Energoprojektu“, obavio je Građevinski fakultet, Beograd. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.
 
Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

Kraj radova na novoj topionici u RTB-u (VIDEO)

17.12.2014 - 16:30
topionica
Za manje od nedelju dana, u utorak 23. decembra, biće završeni radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiselinhe u RTB-a Bor. Kada budu puštena u pogon, ova postrojenja omogućiće čist vazduh u ovom delu Srbije, ali I ogroman privredni rast od koga će korist imati cela država.Više

Završeni radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor (VIDEO)

23.12.2014 - 15:15
vucic
Danas je prema planu završena izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor. Svečanosti koja je organizovana ovim povodom prisustvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva, predvođeni premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.Više

Američki ambasador u poseti RTB-u Bor (VIDEO)

23.10.2014 - 18:30
amer
Rudarsko topioničarski basen Bor danas su posetili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i Ambasador Sjedinjenih Americkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, kao i predstavnici američke kompanije "Friport Mekmoran" koja vrši istraživanja u okolini Bora. Antić je prilikom posete izjavio da „Država nema nameru da proda RTB“ i da je oglas za privatizaciju objavljen samo kako bi se našao...Više