Beli i Crni Timok nadolaze, a jaruga u centru Zaječara poplavila kuće (VIDEO)

12.01.2016 - 16:45
Zaječar
Za media
poplavljena kuća u Karadžićevoj ulici

Naseljenom delu Zaječara trenutno ne preti opasnost od izlivanja Belog i Crnog Timoka, iako je nivo ovih reka još jutros prešao granicu redovne odbrane od poplava. Sa durge strane, u najužem centru grada, podrume i garaže nekoliko kuća poplavila je jaruga za odvod površinskih voda.

Prema poslednjim merenjima, nivo Belog Timoka u Zaječaru je na koti 165, dok je nivo nivo Crnog Timoka za poslednja 4 sata porastao za 55 cm i iznosi 370 cm. U Štabu za vanredne situacije grada Zaječara veruju da se reke neće izliti u naseljenom delu grada, ali su ipak preduzeli sve zakonom propisane mere, za slučaj da do toga dođe.

U ovom trenutku, u realnoj opasnosti su njive i pojate na obalama Timoka, a zabrinuti  meštani, koji su plavljeni već nekoliko puta, sa strepnjom gledaju u vodu koja nadolazi.

Suprotno svim očekivanjima, najveći problem napravile su površinske vode, koje jarugom prolaze kroz centar grada, a pod vodom su kuće koje do sada nikada nisu bile poplavljene. 

Sve nadležne službe su na terenu, a radnici Vodovoda i pripadnici vatrogasno spasilačke čete pokušavaju da pumpama smanje nivo vode i probiju čep koji je zapušio jarugu.

Oceni: 
Average: 5 (2 votes)
Povezane stranice: 

Zašto su poplave lekcija koju smo naučili na najteži način? (VIDEO)

22.05.2014 - 17:30
kos
Najsmrtonosnija prirodna katastrofa 2013. godine, od 460 zabeleženih širom sveta, bile su poplave, koje su samo na severu Indije i u Nepalu, odnele više od 1.000 života. U 2013. godini poplave su bile i najskuplje prirodne katastrofe na svetu. Procenjena šteta se meri desetinama milijardi dolara. Sa ovim činjenicama, stanovnici Srbije su se upoznali na najgori mogući način. Istraživali smo da li...Više

U Zaječaru poplavljeno preko 570 hektara useva (VIDEO)

26.05.2014 - 14:45
poplave
Direktna šteta zbog gubitka ovogodišnjeg roda u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji može dostići oko pola milijarde evra, neke su od prvih procena stručnjaka. Grad Zaječar ove godine nisu pogodile velike poplave, ali su zato poljoprivrednicima iz sela na teritoriji Zaječara po drugi put poplavljeni usevi. Prema prvim procenama na teritoriji grada Zaječara poplavljeno je preko 570 hektara...Više

Svedoci bujice u Tekiji (VIDEO)

21.09.2014 - 19:30
Tekija
U Istočnoj Srbiji, na područjima Kladova, Negotina i Majdanpeka nastavljeno je saniranje posledica poplava i klizišta uz pomoć inženjerije Vojske Srbije i javnih preduzeća. Za normalizaciju života u selima u istočnoj Srbiji meštanima su potrebne pumpe, ali i pomoć dobrovoljaca. Problema i dalje ima u Grabovici, Tekiji i selima oko Brze Palanke. Na području opštine Majdanpek najteže je u selu...Više