Težak život porodice Beriša iz Ilina kod Boljevca (VIDEO)

22.10.2015 - 14:00
Boljevac
Ilino
Za media
Aktuelna situacija sa migrantima iz Sirije, podsetila nas je na vreme kada su kolone izbeglica devedesetih godina došle u Srbiju iz Hrvatske i sa Kosova. Uprkos naporima države da im pomogne da se asimiliraju i nastave normalan život u Srbiji, mnogi od njih i dalje teško žive i jedva sklapaju kraj sa krajem. To je slučaj i porodice Beriša sa Kosova koja je svoj novi dom našla u selu Ilino u opštini Boljevac.
 
Porodica Beriša sa Kosova je izbegla 1999. godine. Deset godina su živeli u izbegličkim kampovima po Srbiji, da bi se 2009. godine skrasili u Ilinu kod Boljevca, u kući koju su dobili od nevladine organizacije. Iako teško žive i puno toga im nedostaje, za njih je siromaštvo relativna stvar, jer su deca njihovo najveće bogatstvo.
 
Ova osmočlana porodica preživljava zahvaljujući socijalnoj pomoći od 20 000 dinara, koju devet meseci u godini dobija od boljevačkog Centra za socijalni rad.
 
Od novca koji zarađuju nadničareći po selu, počeli su da rade izolaciju na kući, a tek ove godine su uspeli da se priključe na seoski vodovod i da naprave kakvo takvo kupatilo.
 
Slučaj porodice Beriša, nažalost nije usamljen. Prema podacima Centra za socijalni rad u Boljevcu, broj porodica kojima je potrebna socijalna pomoć je iz godine u godinu sve veći. U 184 porodice koje primaju novčanu socijalnu pomoć živi oko 380 ljudi.
Oceni: 
Average: 4 (1 vote)
Povezane stranice: 

Deset godina živi na klupi u centru Boljevca (VIDEO)

20.10.2015 - 10:45
Samia Beriša, izbeglica sa Kosova, 1999. godine došao je u Srbiju. Prvih šest godina živeo je u vozovima, a nakon toga našao je svoje sklonište, klupu u centru Boljevca. Poslednjih deset godina ta klupa mu je sve što ima i tu dočekuje i leto i zimu.Više

Pomoć za malog Stevana (VIDEO)

17.09.2015 - 13:45
Stevan Kalinović iz Osnića kod Boljevca ima šest i po godina, boluje od cerebralne paralize i pred drugom je operacijom, koju će obaviti ruski lekari u Ćupriji. Porodici Kalinović u kojoj samo suprug radi, potrebno je oko tri hiljade evra, pa se obraćaju javnosti za pomoć jer im je najveća želja da njihov sin prohoda.Više

Meštani Ilinskog brda u Boljevcu dobijaju kanalizaciju posle 30 godina (VIDEO)

29.09.2015 - 15:00
Ovih dana u Boljevcu su počeli radovi na kapitalnom projektu “Izgradnja kanalizacione mreže i sistema za prečišćavanje otpadnih voda”. Opština Boljevac je uz pomoć kredita i sopstvenih sredstava uložila 42 miliona za realizaciju ovog projekta, a najviše su se obradovali meštani naselja Ilinsko brdo koji više od trideset godina žive u lošim uslovima, bez kanalizacije.Više