Odgovor državnog sekretara Aleksandra Gajovića na istraživački tekst Za medije

12.03.2019 - 10:45
Srbija
Za media

Nakon objavljivanja istraživačkog teksta na našem portalu Za media, reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja saopštenjem državnog sekretara Aleksandra Gajovića.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Tekstom „Finansijski izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca“ objavljenog na sajtu www.zamedia.rs istraživački tim koji ga potpisuje još jednom obmanjuje medijsku javnost i građane prejudicirajući da Ministarstvo krši zakon i da krije činjenice.

Između ostalog, u tekstu je navedeno da Ministarstvo kulture i informisanja „ignoriše opravdan interes javnosti da dobije informacije o epilogu realizacije projekata firmi Essentis i GFC”, što apsolutno ne odgovara istini. 

Više puta je vlasniku medija “Za media” Dušanu Vojvodiću rečeno da će Ministarstvo kulture i informisanja preduzeti sve zakonske mere, ukoliko se ispostavi da ima propusta u realizaciji projekata pomenutih firmi. 

Takođe, ceo proces će biti transparentan i dostupan javnosti, što je i učinjeno više puta. Iako smo u više navrata zaključili da stavljamo tačku na sve insinuacije gospodina Vojvodića, njegove mentore i tutore, on i nadalje neistinom nastoji da dokaže istinu, odnosno da je samo on u pravu. A ta istina je, ipak, sasvim drugačija od one koju gospodin Vojvodić pokušava da nametne i odnosi se na bolno saznanje da projekat sa kojim je konkurisao nije prošao selekciju (stručnu komisiju) i nije dobio novac za njegovu realizaciju, na koju je kao i prethodne godine računao kao sigurnu.    

Ne bismo ovom prilikom pominjali činjenicu da je gospodin Vojvodić došao do rezultata konkursa dan pre nego što su oni zvanično objavljeni i da je istog dana zvao Ministarstvo kulture i informisanja, žestoko protestujući što mu ono nije ostvarilo ambicije. Vremenom su tako, raznim izmišljotinama on i njegovi malobrojni ”navijači“ počeli da demonstriraju “novinarski istraživački rad”, koji se iznošenjem laži uglavnom ponavljao.   

I tako, umesto da analizira i preispita zašto je njegov projekat ocenjen slabije od drugih, gospodin Vojvodić se već punih osam meseci bavi besmislicima i smicalicama kojim pokušava da uvuče Ministarstvo kulture i informisanja u nekakve postupke i dijalage, u kojima ne vidimo sebe.  I baš iz tih razloga gospodina Vojvodića otvoreno pitamo – zašto gubi vreme, već ne osmisli  nov i kvalitetniji medijski sadržaj, kako bi naredni put država podržala realizaciju njegovog projekta? Svi su izgledi da je lakše baviti se onima koji su sredstva za svoje projekte dobili.  

U delu teksta koji osporavamo, on između ostalog navodi: „napominjemo da ćutanje Ministarstva samo potvrđuje sumnje da Essentis i GFC imaju zaštitu i podršku za očiglednu proneveru višemilionskog iznosa javnog novca. Кo su njihovi zaštitnici u Ministarstvu kulture i kako je čitava koruptivna akcija izvedena, objavićemo uskoru u istraživačkom dokumentarcu ‘Novinarski odgovor’, koji upravo završavamo. Do tada nam ne ostaje ništa drugo nego da pitanja postavimo javno, što na ovaj način i činimo“.

Predugo, složićemo se, gospodin Vojvodić na ovaj način uzurpira medijsku javnost iznoseći neosnovane tvrdnje i laži na ime Ministarstva kulture i informisanja ispunjava sve svoje zakonske obaveze.  

Podsećamo da stručna služba Ministrastva, koja je odgovorna za ceo postupak projektnog sufinansiranja, kao i za analizu svih 435 podržanih projekata u 2018. godini, ne može pre analize projektne dokumentacije i izveštaja o realizaciji konkursa da dostavlja podatke medijima o pojedinačnim projektima. 

A pošto tvrdite da imate saznanja o koruptivnim radnjama, iz sve snage insistiramo da ih prijavite nadležnim državnim institucijama, koje su jedino nadležne da odluče šta je pravo, a šta ne.

Aleksandar Gajović

državni sekretar 

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.
Povezane stranice: 

FINANSIJSKI IZVEŠTAJI FIRMI ESSENTIS I GFC PREDATI MINISTARSTVU KULTURE SU ŠKOLSKI PRIMER KORUPCIJE I PRANJA NOVCA

07.03.2019 - 15:15
Nakon uvida u Finansijski i narativni izveštaj produkcija Essentis i GFC kojima je na Konkursu MKI za sufinansiranje medijskih sadržaja namenjenih televiziji u 2018. godini, dodeljen rekordni iznos od ukupno 8,6 miliona dinara, istraživački tim novinara Za media portala i T1 televizije je utvrdio da su ove dve produkcije Ministarstvu predale finansijsku dokumentaciju koja svedoči o ispumpavanju...Više

„Essentis“, pobednik medijskog konkursa MKI, ne proizvodi medijske sadržaje, nema zaposlene, niti isplaćuje honorare

08.08.2018 - 20:45
Produkcija „Essentis“ vlasnice Tatjane Lukić na ovogodišnjem medijskom konkursu Ministarstva kulture i informisanja (MKI), za projekat „Srbija-100 godina nakon Soluna“ dobila je najviše novca, odnosno 4,9 miliona dinara. Komisija je ocenila da predlagač projekta „poseduje visoke stručne i profesionalne reference“, iako ta produkcija u prijavi nije navela niti jedan proizveden medijski sadržaj...Više

Dušan Vojvodić odgovorio Đuri Mornaru: PRODUKCIJA ESSENTIS JAVNIM NOVCEM RELATIVIZUJE ISTORIJU, A OPTUŽBAMA PRIKRIVA KORUPCIJU

21.01.2019 - 15:45
U tekstu „Đura Mornar priznao da je vlasnik Essentisa“ koji je objavljen na sajtu UNS-a 15.1.2019. godine, je preneta neistinita tvrdnja direktora i vlasnika produkcije Essentis Vladimira Đurića da sam ja sprečio emitovanje njihovog filma „Srbija – 100 godina nakon Soluna“ na programu RTS-a. U nameri da odgovorim na ovu neistinu, ali i da još jedanput javno upozorim na očiglednu korupciju koja se...Više