OZBILJNA PRETNJA: KRISTALNA NOĆ ZA DUŠANA VOJVODIĆA

13.09.2015 - 15:00
Zaječar
Za media

Dušanu Vojvodiću, jednom od vlasnika naše medijske kuće Za media, preko društvene mreže Facebook je Vujadin Milošević, politički sledbenik Boška Ničića i aktivista DS-a, javno obećao Kristalnu noć, prvog dana nakon izbora. 

Povod za fašističke pretnje je tužba koju Dušan Vojvodić podneo zbog uvreda i kleveta objavljenih u dva Otvorena pisma kojima mu se Vujadin Milošević javno obraćao pre nešto više od mesec dana.

Kometarišući pretnje koje su mu upućene Dušan Vojvodić je za naš portal rekao da je na fašizam koji se rađa u Zaječaru već upozorio u svom odgovoru na Otvoreno pismo koje mu je uputio Vujadin Milošević, jastreb Boška Ničića i DS-a.

Link: http://zamedia.rs/stranice/vesti-drustvo/1960/mali-je-ovo-grad-koliki-sam-ja-izdajnik

Posle toga sam podneo tužbu sudu, kaže Vojvodić, i za mene je ta priča bila gotova. Kada je Vujadinu uručena tužba usledile su nove uvrede njega i družine na čelu sa Boškom Ničićem, a Vujadin mi je tada obećao i Kristalnu noć kada se vrate na vlast.  Zabrinut sam za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice, jer se ispostavilo da fašisti, već duže vreme protiv mene i medijske kuće Za media, vode suludu kampanju i lično me targetiraju, preko društvenih mreža i na pseudo portalu zajecaronline, o čemu sam takođe pisao.

Link: http://zamedia.rs/stranice/vesti-drustvo/1955/letnji-izazov-za-urednicki-kolegijum-portala-wwwsmradonlinecom

Dužnost svakog slobodnog čoveka je da se fašizmu suprotstavi i ja ću to učiniti. Prijaviću slučaj nadležnim organima, ali ću i kao novinar postaviti određena pitanja mogućim političkim motivatorima fašističkih ambicija Vujadina Miloševića i bivšeg gradonačelnika Boška Ničića, zaključio je Vojvodić.

Ovim povodom će u ponedeljak 14. septembra u 12h u Za media centru biti održana konferencija za novinare, na kojoj će govoriti Dušan Vojvodić.

 

Kristalna noć

Kristalna noć se dogodila u fašističkoj Nemačkoj i Austriji 9. oktobra 1938. godine. Te noći oštećene su ili uništene, gotovo sve sinagoge koje su postojale u Nemačkoj. Ukupno 1574 sinagoga, mnoga jevrejska groblja, više od 7000 jevrejskih radnji i 29 velikih trgovina. Više od 30 hiljada Jevreja, pretežno mladjih ljudi, je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore - uglavnom Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen u kojima je tretman prema zatvorenicima bio brutalan. Najveći broj ih je pušten posle par meseci pod uslovom da napuste zemlju i odreknu se imovine. Jedan broj Jevreja je prebijen na smrt, dok su ostali bili primorani da gledaju. Broj ubijenih nije tačno utvrdjen, ali se procenjuje da je život izgubilo oko 200 Jevreja tokom ta dva dana nemira, računajući i veći broj samoubistava koja su usledila posle svih ovih događaja. Kada se tome doda i broj nastradalih u koncentracionim logorima, dolazi se do broja od oko 2000 do 2500 direktnih i indirektnih žrtava Kristalne noći. Prirodu zločina odslikava i činjenica da su čak i neki Nemci koji nisu bili Jevreji ubijeni samo zato što je neko smatrao da izgledaju kao Jevreji. Progon i ekonomska šteta učinjena nemačkim Jevrejima nije stala sa ovim zločinom. Jevreji su takođe bili primorani da plate i kolektivnu kaznu, takozvani Judenvermögensabgabe, od 1 milijarde maraka (što je ekvivalentno današnjim 5,5 milijardi američkih dolara) nacistickoj vladi, plus pokrivanje troškova za sanaciju učinjene štete. Ovo je prestavljalo formu kolektivnog kažnjavanja, koje je Ženevskim konvencijama kasnije zabranjeno. Jedan od najviših nacističkih zvaničnika Herman Goering, koji se i ranije zalagao za mere protiv Jevreja, omaškom je razotkrio pravu pozadinu dogadjaja i opisao teške uslove kojima su bili izloženi Jevreji. Kada je najavljivao nasilnu naplatu kazne nakon Kristalne noći on je izjavio:Nemačko Jevrejstvo će kao kaznu za njihove gnusne zločine morati dati doprinos od jedne milijarde maraka. Svinja neće počiniti novo ubistvo. Uzgred, moram primetiti da ne bih voleo biti Jevrejin u Nemačkoj.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.