Susret ministara na Djerdapu 1 (VIDEO)

30.08.2017 - 12:00
Negotin
Zaječar
Kladovo
Za media

Ministri energetike Srbije i Rumunije Aleksandar Antić i Toma Florin Petku, na jučerašnjem sastanku na Hidrocentrali Đerdap 1 kod Kladova, dogovorili su način na koji će biti rešen problem u funkcionisanju ove elektrane koja je u zajedničkom vlasništvu Srbije i Rumunije. Antić veruje da je sastanak prekretnica u energetskim odnosima između naše dve zemlje i da će označiti početak bolje saradnje nego što je to sada bio slučaj. 

U izjavi nakon sastanka sa rumunskim kolegom ministar Antić je novinarima rekao da ne krije da su poslednjih nekoliko godina postojali problemi u realizaciji međudržavnih sporazuma i ugovora sa Rumunijom. Definisani su načini budućeg dijaloga direktora Elektroprivrede Srbije i rumunskog Hidroelektrika posle čega će ministarstva dve zemlje dobiti izveštaje, rekao je Antić. Na sastanku na Đerdapu 1 razmatrani i drugi hidroenergetski i naftni i gasni projekti koji su važni za Srbiju i Rumuniju.

Ministar energetike Rumunije Toma Florin Petku ocenio je da će saradnja dve zemlje u oblasti hidroenergetike koristiti Srbiji tokom pretpristupnog perioda, ali i po ulasku u Evropsku uniju. Petku je kazao da je i u interesu Rumunije da se poboljšaju ti odnosi kako bi mogli da prodaju svoje proizvode u druge zemlje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, direktori EPS-a i EMS-a Milorad Grčić i Jelena Matejić, kao i predstavnici Srbijagasa, NIS-a i Transnafte. U delegaciji Rumunije bili su predstavnici kompanija iz energetskog sektora i resornog ministarstva.

Oceni: 
Još uvek nema glasova. Budi prvi koji će glasati.