MI SMO S JUGA

Nikad nisam voleo Ladu. Nikad je nismo ni imali, ali vozio je otac neku belu, službenu. Ponekad ju je "zloupotrebljavao u privatne svrhe" i sećam se da bi se taj crveni skaj na sedištima uvek usijao leti, a i širio se i neki nesnosan miris od koga mi je bilo muka. Od buke motora teško da se moglo i razgovarati. Kažu, bila je neuništiva kao tenk, a u stvari, kvarila se mnogo više i češće nego što su rusofili želeli da priznaju, baš kao i ona bugarska, Žiguli.

Nekako u to vreme Mimi, automehaničar, je dovezao u grad AMC Matadora iz 1978. u koji smo mi, deca, gledali kao u neko čudo. Provozao me je jednom i sećam se da sam tada sebi obećao da ću kad-tad voziti američki auto. Mirisao je na luksuz i podsećao na Džems Bonda. Jezdio je kao lađa palankom u inat “dušmanima”… Zašto vam sve ovo pričam?!

Prošlo je gotovo četiri decenije od moje vožnje u velikim američkim kolima, a obećanje sebi nisam ispunio. Ne dobacijem ni do “Nemca”, eventualno do polovnog “Francuza”. Šta više, i nova Lada mi je nedostižna. Uzgred, više nije ni ružna ni loša kao nekada. Što me podseti i na urbanu legendu o jednom našem sugrađaninu koga su pitali u skupštini da li je s Juga, na šta je odgovorio da je s Ladu.

E, taj čovek nikada neće u Zaječaru dobiti spomenik, ali zato njegov ondašnji šef, Slobodan Milošević, možda hoće u Beogradu. To možda i nije tako lose, jer onda većina iz moje generacije koji baš zbog njega imaju traume od rata, sećanje na novčanicu sa 11 nula i danas ne mogu na pos’o (ako ga imaju) ni s Ladu (koju sigurno nemaju), bar mogu da spomenik zafarbavaju, zapi*avaju i sprovode ostale nedozvoljene i opsene radnje. Pa neka ga telima brane oni “sposobni” i njihovi potomci koji su zbog tog istog Miloševića svoje dečačke snove ispunili.

A poruka onima koji spomenik predlažu je i da nema potrebe da se naš novac troši na skupa obeležja jer od 1999. postoji neprocenjivo mnogo plaćen spomen na Slobodana Miloševića. Eno ga u prestonici, tamo u Nemanjinoj, preko puta Vlade Srbije i ponekad služi i da se u’apse stranci (plaćenici) koji ga slikaju dronom…

 

Miljan Vitomirović

Miljan Vitomirović, novinar, rođen 1971. godine u Zaječaru. Završio Fakultet za evropske pravne i političke studije u Novom Sadu. Novinarstvom počeo da se bavi u redakciji Timočke krimi revije iz Zaječara 1998. godine koju je osnovao i uređivao Dragan Vitomirović, a kasnije i sam bio vlasnik i...