Šta će biti kad Lena poraste?

Aktuelni muzički šou na ružičastoj televiziji doneo je veliku popularnost našim sugrađankama Milici Ilić i Leni Stamenković, devojčicama koje su u ovom pevačkom takmičenju osvetlale obraz svojim porodicama i sugrađanima. U zemlji kao što je naša, ovo pevačko takmičenje zaista odudara od ostalih pevačkih šou programa (a ima ih, zaista, onoliko!) po tome što je akcenat na onima koji kod prosečnog televizijskog gledaoca zaista objektivno reperezentuju najbolji deo našeg društva, dakle, na najmlađima, klincima koje naše društvo još uvek nije uspelo da pokvari, pretvori u cinike i razočara na duge staze. Dakle, deca su nas osvojila i pre nego što je šou startovao, ali šta će se desiti onda kada se šou završi i da li je jaram „zvezdica“ preveliki za njihova nevelika pleća? Videćemo. Iz privatnih izvora saznao sam da našim lokalnim zvezdicama ipak nije sasvim svejedno kad ih „startuju“ u kafićima i poslastičarnicama. Moraju, zbog nagle popularnosti, da budu poznate i na mestima na kojima bi da samo uživaju u društvu svoje porodice, da budu obične devojčice; u eri tehnoloških novotarija, teško je odbiti sve te fotografije sa drugim devojčicama i njihovim mamama kojima se naše male zvezde sviđaju toliko da prosto ne mogu da ih ne okače na svoje fejsbuk profile. I to je nekako razumljivo, danas kada se popularnost nekog izvođača meri količinom Jutjub pregleda. Milica i Lena su svojim pevanjem zaista i zaslužile popularnost koju imaju u gradu. Ono o čemu želim da pišem tiče se tretmana koji uspešni pojedinci ovde kasnije dobijaju, odnosno, ne dobijaju.

Voleo bih da za par godina one kojima se trenutno dičimo dobiju svoja mesta u žirijima nekog dečjeg pevačkog festivala, ako takav ikada bude uspostavljen. To vam je isto kao i sa zaslužnim rokerima; i oni bi, po difoltu, trebalo da budu uključeni u rad ili organizaciju Gitarijade, najdugovoečnije rok manifestacije na Balkanu. Skoro je Gitarijada predstavila svoje potencijale u Beču. Između ostalog, tamo je svoj grad predstavljala i Aleksandra Stojanović, sjajna pevačica Madicine banda, koji već godinama predstavlja pravu muzičku branu od svakojakog otpada i treša u kojem se naša srpska muzička i estradna scena kupa od devedesetih. Ova činjenica ispunila me je nadom. Pomislio sam kako će Gitarijada konačno postati otvorena i za one koji su posle Moše i Stoke doprineli da se u muzičkom smislu ime grada na Timoku pominje sa uvažavanjem. Ima u tome i mog sopstvenog doprinosa. Dva albuma grupe Slam ostaju da svedoče o univerzalnosti muzičkog jezika i pripadnosti ne lokalnoj nego svetskoj muzičkoj baštini. Voleo bih da u tim žirijima ima mesta i za, recimo, Sašu i Zdenka, Žareta, Milana i Zorana itd. Svi oni su, nekako, u ovom gradu predstavljali u jednom trenutku ono što su sada male Pinkove zvezde. Svirali su rokenrol, komponovali sopstvenu autorsku muziku, uticali na neke nove klince koji su onda baklju pronosili sledećim generacijama, i na taj način doprineli da se sačuva i izgradi specifični duh grada, koji je poslednjih godina zaista izgubio svoju patinu rokerskog i urbanog. Elem, voleo bih da naša Lena utiče na svoje vršnjake, da kreativnost i talenat pobede uniformnost, jednoličnost i površnost današnje dece, da se duša vrati i potisne materijalno, da se ogromni talenat koji ove devojčice poseduju na uruši pred novcem, neukusom i primitivizmom.

Zbog svih tih stvari, naše malene zvezde već sada imaju veliku odgovornost u smislu delanja na kulturnom planu. Nadam se da će ih ovaj grad, tako prepoznatljiv po brendu Gitarijada, ispoštovati, uključiti i iskoristiti njihov potencijal. Da zaključim: drage naše devojčice, hvala vam za lokalpatriotizam koji odavno nisam osetio i vidimo se na unapređivanju kulturnih sadržaja u nekom žiriju za par godina.

Ivan Potić

Ivan Potić, rođen 24. maja 1972. godine u Zaječaru, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zaječaru. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek - Istorija umetnosti. Od 2001-2006. godine radio u Matičnoj biblioteci Svetozar Marković u Zaječaru kao biliotekar. U avgustu 2006, počeo da...